Oldal kiválasztása
News

Karantena na ladji za razvedrilo: dve osebi sta umrli zaradi koronavirusa v bolnišnici

Dva starejša japonska potnika na čolnu za razvedrilo sta umrla, potem ko so jo odpeljali v bolnišnico.

Dva japonska potnika, okužena z novo vrsto koronavirja, sta umrla na britanski križarski ladji Diamond Princess, Južna Koreja pa je število obolelih povečala za 31 – so v petek sporočili viri lokalnih vlad.

Dva potnika na križarki, 87-letni moški in 84-letna ženska, sta umrla po tem, ko so jo odpeljali v bolnišnico, je poročal NHK, ki se sklicuje na japonske vire javne službe. To je povečalo število smrti na Japonskem od epidemije na Kitajskem na tri. Dva potnika sta umrla dan po tem, ko so oblasti začele izpuščati potnike po izteku dvotedenske karantene v Jokohami – piše MTI.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V četrtek je bilo objavljeno tudi, da je japonski strokovnjak za epidemije s spleta odstranil videoposnetke, ki so kritizirali pogoje Diamond Princess. Ivata Kentaro, profesorica medicine v univerzitetni bolnišnici Kobe, se je opravičila, ker je povzročila zmedo v svojih sto tisoč pogledih v angleščini in japonščini. Ivata se je v torek vkrcala na ladjo, kjer je ugotovila, da ni nobenega ločenega območja za okuženo in neokuženo območje. Zdravnik je situacijo označil za kaotične. Po objavi videoposnetkov sta Kato Kaconobu, japonska ministrica za zdravje in Suga Josihide, generalni sekretar in tiskovni predstavnik vlade, zavrnila njegove kritike do profesorja. Izkazalo se je tudi, da je bila Ivaat izpuščena na ladji, a so jo poslali stran, ker ni storila tega, kar naj bi storila.

V Južni Koreji poročajo, da se je število ljudi, okuženih s koronavirusom, povečalo za 31 in doseglo 82. V zadnjih dneh je večina zbolela v mestu Tegu na jugovzhodu države. Je četrto najbolj naseljeno mesto v Južni Koreji, dodatnih 24 zdravnikov pa je bilo premeščenih v 22 centrov za zdravljenje virusov. Organi še naprej uvrščajo rumeno, tretjo najvišjo stopnjo pripravljenosti na bolezen, in javnost prosijo, naj ostane doma in se čim bolj izogiba javnih mest. Še vedno ni jasno, kako je okužba vstopila v državo.

Nova pljučnica, ki povzroča pljučnico, se je pojavila decembra v Wuhanu, glavnem mestu province Hupei v osrednji Kitajski. Na Kitajskem so oblasti registrirale več kot 74.000 primerov, večino okužb pa so poročali okoli izbruha. Po zadnjih podatkih je število smrtnih žrtev 2118. Zunaj Kitajske je zaradi koronavirusne- pljučnice zbolelo več kot 20 držav – med njimi skoraj tisoč ljudi, vključno z rekreacijskimi čolni. Zunaj celinske Kitajske jih je osem umrlo zaradi bolezni.