Oldal kiválasztása

Kaj je treba storiti, da najlonke ne bi tekle v enem dnevu?

Velika sitnost je, če pravkar odvite najlonske nogavice že začnejo teči, ko smo jih pobrali. Katere trike moramo vedeti, da se temu izognemo?

Najlonske nogavice so udobne in praktične za nošenje, v središču pozornosti pa lahko postavijo tudi vaša čudovita stopala. Toda pri tem je majhna težava: to je zelo občutljivo blago, nanj je enostavno naleteti. V preteklosti so paše za oči popravljale takšne stvari, danes pa je poklic skoraj popolnoma izginil. Ostane sitnost, denar pa zapravljen, če so nogavice uničene – in seveda količina smeti, ki jo proizvedemo z odvrženimi nogavicami. Vendar pa ima nekaj trikov, kako nekoliko podaljšati življenjsko dobo tega oblačila.

Mraz krepi nogavice
Gospodinje imajo staro, klasično mojstrovino, da svoje nogavice sperejo s hladno vodo, preden jih prvič oblečejo. Bolj drzne nato damo v vrečko v zamrzovalnik za 24 ur in nato posušimo pri sobni temperaturi. Za ta pojav še ni znanstvene razlage, izkušnje pa so pokazale, da ta hladen tretma res pomaga podaljšati nedotaknjeno stanje nogavic in okrepiti njihove pramene.

Najlonske nogavice imajo radi nežno pranje
Še vedno je najbolje, da nogavice po nošenju operete ročno. Nogavice stisnite v hladni vodi z občutljivim detergentom, nato sperite ves detergent. Nato namočite 15 minut v hladni vodi za izpiranje. Najlonske nogavice ne marajo zvijanja, raje nežno iztisnite odvečno vodo in jo posušite pri sobni temperaturi. Če bi ga zagotovo dali v pralni stroj, ga operite le v vrečki za perilo, za program za najboljša oblačila. Izogibajte se ožemanju in pozabite na sušilni stroj, njegova temperatura lahko prenese občutljiv material nogavic.

Previdni morate biti tudi pri nošenju najlonskih nogavic
Ko gre za nakup novih nogavic, ne obžalujte denarja za kakovost – z res lepim, dolgo obstojnim kosom pridete ceneje kot z veliko poceni, a hitro pokvarjenimi nogavicami. Seveda vam ni treba kupiti najdražje, a če lahko najdete cenovno ugodno in zanesljivo blagovno znamko, se je splača vztrajati na dolgi rok. Doma imejte ločeno škatlo ali predal za shranjevanje samo najlonov. Še bolje jih je pakirati enega za drugim v manjše vrečke in jih nežno zložiti na koščke. Prav tako ni pomembno, kako jih poberete, saj se takrat najlažje poškodujejo prameni vaših nogavic. Poskrbite, da bodo vaše roke čim bolj grobe in vaši nohti ne bodo polomljeni, saj se ti štrleči koščki kože in nohti zlahka ujamejo v vaše nogavice.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Če so vaše roke zelo suhe, lahko poskusite tudi nadeti in sleči nogavice v rokavicah. Če sedite s prekrižanimi nogami, pazite, da se peta čevljev ne približa vašim nogavicam in tudi na stolu preverite morebitne drobce, ki bi lahko strgale nogavice.