Oldal kiválasztása

Izbruh koronavirusa na Antarktiki, samo cepljeni

Koronavirus je udaril v glavo morda najbolj zaprte skupnosti na svetu.

Izbruh koronavirusa je izbruhnil na znanstvenoraziskovalni postaji princese Elizabete na Antarktiki, kjer je bilo do zdaj okuženih 16 od 25 zaposlenih. Bolni delavci v oddaljenem objektu v ledeni divjini imajo blage simptome, vendar so bili zaradi varnosti ločeni od svojih zdravih kolegov – pravi Sky News.

Izbruh je raziskovalno postajo prizadel kot strela, saj so bili vsi člani posadke cepljeni proti koronavirusu, pravzaprav pa so vsi opravili več negativnih testov, preden so odpotovali na Antarktiko.

Nobeden od bolnikov trenutno ni poročal o hudih simptomih, nihče pa še ni zaprosil za evakuacijo.

„Vsem stanovalcem postaje so ponudili odhod z rednim letom 12. januarja. Vendar so vsi izrazili namero, da ostanejo in nadaljujejo svoje delo.”
– je povedal Joseph Cheek, vodja projekta belgijskega mednarodnega arktičnega združenja, ki upravlja postajo, in dodal, da situacija sploh ni dramatična in da čeprav je karantena povzročala nevšečnosti, ni bistveno vplivala na delo in naloge raziskovalne postaje.

Znanstvenoraziskovalna postaja princese Elizabete na Antarktiki.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Po poročanju medijev je bila prva okužena oseba na postaji registrirana 14. decembra in je bila skupaj s svojimi neposrednimi sodelavci raziskovalci takoj v karanteni, vendar se je virus še vedno lahko razširil na druge.

Morda je presenečenje, a ne prvič, da se je na nenaseljeni Antarktiki pojavil nov tip koronavirusa: lani so ujeli več čilskih vojakov, potem ko so ugotovili, da je eden od mornarjev oskrbovalne ladje okužen