Oldal kiválasztása

Italijanska vlada Balliba dovoljuje migrantsko taksi

Druga dva civilna plovila je italijanska vlada pooblastila za privez. Nemška civilna ladja Alan Kurdi z 61 osebami na krovu v mestecu na Siciliji je pridobila privezno dovoljenje za 60 migrantov Ocean Viking, prav tako v Pozzallu na Siciliji, je sporočilo ministrstvo za notranje zadeve v torek zvečer.

Domači urad je dejal, da je Italija ponovno pozvala Evropsko komisijo, naj uskladi porazdelitev prihodov med prostovoljnimi državami članicami EU. Dodal je, da sta Nemčija in Francija prva navedla, da sta pripravljena prevzeti skupino prihodov. V sporočilu je bilo poudarjeno, da je bila razdelitev v skladu s sporazumom z Malte konec septembra, ki je pozval k razdelitvi priseljenih migrantov v Evropi.

Fotó: pixabay.com

Alan Kurdi – ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye – je migrante vkrcal na Libijo in se odpravil v Italijo. Dneve na morju je čakal, da italijanske oblasti določijo varno pristanišče zanj. Do nedelje so osem ljudi zaradi slabega zdravja evakuirali z ladje in jih prepeljali na Lampeduso. Klavzule Alana Kurdija so zagovarjale številne mednarodne organizacije za človekove pravice in italijanski levičarski politiki. V torek je civilna ladja zaprosila Leoluca Orlando, župana Palerma na Siciliji za dovoljenje za privez.

Matteo Salvini, vodja lige in nekdanji minister za notranje zadeve na strani skupnosti, je odgovoril, da italijanska vlada “odpira pristanišča vsem nevladnim organizacijam, to je norost in celo sostorilstvo”. Salvini je predlagal, da bi Rim s svojo politiko odprtih pristanišč igral v roke tihotapcev.