Oldal kiválasztása
News

Grozno vreme v Avstraliji, ki je podrlo rekord vročine

Že tretji dan v zahodni Avstraliji prevladujejo temperature štirideset stopinj Celzija, požari pa se še naprej širijo po najbolj naseljenem mestu in prestolnici tega območja, Perthu.

V mestu Yanchep, 56 kilometrov severno od Pertha, se gasilci borijo na območju, kjer je zgorelo 12.000 hektarjev – so sporočili iz lokalne nesreče.

Fotó: pixabay.com

Zvezna država New South Wales je v Perth napotila gasilsko vozilo Boeing 737, da bi pomagala pri gašenju. Na območju je 106 požarnih gnezd.

Sydney, največje avstralsko mesto, glavno mesto zvezne države Novi Južni Wales, je bil v nedeljo tudi močan dim. Zaradi izjemne vročine se onesnaževanje zraka še naprej slabša. V torek je bilo onesnaževanje zraka 11-krat hujše od nevarne stopnje zaradi dimne preproge, ki je tedensko pokrivala mesto.

Čez vikend v Perthu so zabeležile temperature 41 stopinj Celzija, lokalni meteorološki zavod pa je opozoril na še en vročinski val na jugu in zahodu države. Napoved je, da bo teden dosegel rekordno visoko, s čimer se bo zrušil trenutni rekordni nivo 50,7 stopinje Celzija.

Doslej je v grmovju, ki se je začelo v začetku oktobra, uničilo 724 zgradb, umrlo šest ljudi.