Oldal kiválasztása
News

EUROPOL: OROŽJE, POSLANO V UKRAJINO, LAHKO PREPLAVI EVROPO

Vodja najpomembnejše institucije policijskega sodelovanja v Evropski uniji je podal zlovešče poročilo o razmerah.

Predsednik Evropskega policijskega urada (Europol) je opozoril, da bi lahko zahodno orožje, ki je zdaj poslano v Ukrajino, v kratkem pricurljalo nazaj v Evropo in padlo v roke kriminalcev, ki delujejo na celini.

Catherine De Bolle je v intervjuju za spletno izdajo nemškega časnika Welt am Sonntag povedala, da postane gibanje pošiljk orožja v Ukrajino tako rekoč nenadzorovano takoj, ko prečkajo ukrajinsko mejo, in obstaja močan sum, da so nekatere med njimi nikoli uporabljeni v boju, ampak se prodajajo na črnem trgu. Tako se lahko organi pregona EU kmalu znajdejo v situaciji, da bo ulice evropskih mest preplavilo najsodobnejše strelno orožje in bojna oprema.

 

Europol
Sedež Europola je v Haagu
Ko se ta konflikt konča, mora Europol preprečiti situacijo, podobno balkanski vojni pred 30 leti. Orožje iz tiste vojne kriminalne združbe uporabljajo še danes
– je dejal De Bolle, ki je tudi opozoril, da je ena najpomembnejših prednostnih nalog Europola v tem trenutku „najti način za spopadanje s to situacijo”. Po njegovih besedah bo Europol v ta namen „ustanovil mednarodno delovno skupino, ki se bo ukvarjala izključno s to problematiko”.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V zvezi s tem je belgijski uradnik dejal: „V Evropi je trenutno na ulicah izjemno visoka stopnja nasilja, kakršno je mogoče videti le v državah Latinske Amerike. Zato bodo z vsemi sredstvi preprečili povratni tok orožja.”

Druga največja težava v povezavi z rusko-ukrajinsko vojno pa je po besedah Bolleja odhod „znanih teroristov in skrajnih posameznikov” na vojno območje. Kot je dejal: „Europolov protiteroristični center zelo pozorno spremlja ta pojav”, a ker je situacija „izjemno dinamična in razdrobljena, je nemogoče natančno ugotoviti, koliko državljanov EU z radikalnimi pogledi je odpotovalo v Ukrajino, da bi se borilo. ” Gotovo pa je, da se večina teh ljudi vrne v domovino razočaranih, potem ko so „izkusili brutalnost vojne”.