Oldal kiválasztása

Erdogan resno zagrozil Evropi

Vse evropske države „bodo občutile” novi migrantski val, zlasti Grčija, če sirski oblastniki ne bodo zaustavili ofenzive v provinci Idlíb na severozahodu države, ki velja za zadnjo trdnjavo upornikov – je v nedeljo zvečer na eni od slavnostnih podelitev nagrad v Istanbulu opozarjal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Turška državna tiskovna agencija Anadolu poroča, da je Erdogan sporočil, da se je do sedaj pred ruskimi letalskimi napadi in napredovanjem sirskih enot več kot 80 tisoč oseb zateklo k meji s Turčijo v provinco Idlíb. Turški predsednik je še v četrtek poročal, da je znotraj meja Idlíba 50 tisoč oseb, ki so namenjeni proti turški meji.

Ankara sama tega pritiska ne obvlada več – je poudaril turški predsednik. V njegovi državi se po uradnih podatkih zadržuje 3,7 milijona sirskih beguncev. Erdogan je v nedeljo namignil: pogajali se bodo z zaveznico Damaska, Rusijo, da zaključi ofenzivo. V tej zadevi bo v ponedeljek turška odprava odpotovala v Moskvo – je še dodal.

Turški predsednik je nakazal tudi, da v provinci Idlíb živi približno 4 milijonov oseb, kar pomeni, da število oseb brez bivališča še lahko narašča, če se bodo spopadi nadaljevali. Erdogan je opozoril na veliko število potopljenih gumijastih čolnov in tako razmišljal: v tem primeru bo neizogibna ponovitev prizorov, ki jim je bil priča cel svet pred sporazumom o ponovnem sprejemanju oseb med Brusljem in Ankaro, sklenjenim marca 2016. Ankara se je s sporazumom zavezala, da bo v zameno za oskrbo migrantov s pomočjo sredstev EU na ozemlju Turčije zadržala migrante, namenjene v Evropo.

Na grških otokih, ki ležijo v vzhodnem delu Egejskega morja, se trenutno nahaja 41 tisoč migrantov, kar je najvišja cifra od marca leta 2016. Še aprila je bilo na teh otokih 14 tisoč migrantov. Po mnenju humanitarnih organizacij vladajo v prenaseljenih migrantskih centrih dramatične razmere.

Fotó: pixabaybay.com

Sirska arabska vojska, zvesta sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, in prav tako zavezniške ruske enote so konec aprila skupaj sprožile ofenzivo proti upornikom v provincah Hama in Idlíb. Vladne sile so v preteklih tednih provinco Hama skoraj v celoti že zavzele, v preteklih dneh pa so vojaški napadi ponovno osredotočeni na Idlíb.

V sirski državljanski vojni Turčija ne podpira vladnih sil, zvestih predsedniku Bašarju al Asadu, temveč zmerne opozicijske sile.