Oldal kiválasztása

E-cigarete z okusom so prepovedane

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) prepoveduje e-cigarete s kartušami s krompirjem in aromatiziranim sadjem.

FDA je v četrtek dejala, da imajo podjetja, ki proizvajajo te vrste cigaret, 30 dni časa, da ustavijo proizvodnjo in distribucijo. Prepoved ne zajema elektronskih cigaret, ki jih je mogoče zaužiti s tobačnimi in mentol vložki, niti drugih cigaret, ki nimajo aromatizirane cisterne.

Po prvem komentarju je ukrep kompromisna rešitev. Deloma želi odvrniti porabo e-cigaret, ki pogosto osvajajo pljuča mladih, in delno odgovoriti na izrecno željo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da zaščiti industrijo in mala podjetja.

Ameriški predsednik je v torek novinarjem dejal, da se bodo nekatere e-cigarete z aromatiziranjem za nekaj časa „umaknile” s trga. „Zaščitili bomo svoje družine. Zavarovali bomo svoje otroke. In zaščitili bomo industrijo” – je dejal.

Fotó: pixabay.com

Trump je pred tem v predstavniški dom in senat podpisal zakon, ki prepoveduje prodajo tobaka in e-cigaret ljudem, mlajšim od 21 let. In v Massachusettsu je novembra guverner Charlie Baker podpisal zakon, ki je takoj prepovedal prodajo e-cigaret z aromatiziranjem in do 1. junija 2020 trženje vseh aromatiziranih tobačnih izdelkov – vključno z mentolovimi cigaretami- tudi trženje.

Eno največjih podjetij, ki proizvaja in distribuira e-cigarete, Juul Labs, je novembra prostovoljno ustavilo prodajo e-cigaret z aromatiziranim e-cigaretom. Mimogrede, elektronske cigarete, aromatizirane z vonjem in sadjem, so najbolj priljubljene med mladimi. O njihovi prepovedi že mesece razpravljajo v ZDA, še posebej, ker vedno več mladih trpi zaradi usodne poškodbe pljuč.

Več institucij in bolnišnic v ZDA preiskuje vzroke množičnih bolezni, ki veljajo za skrivnostne. Te še niso razjasnjene, dokončnih zaključkov še ni, vendar začetni rezultati kažejo, da je vitamin E acetat lahko smrtonosna sestavina elektronskih cigaret. Dejansko 52 odstotkov vzorcev e-cigaret, zaseženih pri bolnikih, vsebuje to spojino. Vitamin E acetat je oljnat dodatek, ki ga vmešamo v polnila. To spojino so našli tudi v pljučnem tkivu bolnikov, ki so umrli zaradi pljučne bolezni – piše MTI.