Oldal kiválasztása

PRVI POT NA SVETU ČLOVEK DOBIL 3D TISKANEGA ORGANA OD KRVI IN MESA

Presaditev zgodovinskega pomena so izvedli strokovnjaki ameriškega biotehnološkega podjetja.

20 letna Mehičanka je postala prva oseba na svetu, ki je prejela poseben 3D-natisnjen organ iz mesa in krvi, poroča spletna izdaja New York Timesa. Po poročilu časopisa je edinstvena presaditev, ki je bila prvo uspešno klinično preizkušanje tehnologije, praktično odprla novo poglavje na področju tehnologije človeških tkiv.

Pacientka, ki jo zaradi pravic do zasebnosti imenujejo samo Alexa, se je borila z genetsko motnjo, zaradi katere se je rodila z majhnim in deformiranim desnim ušesom. Ta estetski problem so v okviru eksperimentalnega programa rešili strokovnjaki ameriškega biotehnološkega podjetja 3DBio Therapeutics in kirurg za rekonstrukcijo ušesa dr. Arturo Bonilla.

Okostje 3D natisnjenega ušesa
Zapleten kirurški poseg se je začel z odvzemom polgramskega vzorca hrustanca iz Alexinega okrnjenega čutnega organa in s 3D skeniranjem ustvarili sliko njenega zdravega desnega ušesa. Te so poslali v laboratorij specialista za regenerativno medicino 3DBio Therapeutics v Queensu v New Yorku, kjer so iz vzorca tkiva vzgojili milijarde človeških celic, ki so jih nato zmešali s črnilom na osnovi kolagena. To maso so nazadnje vnesli v poseben 3D-tiskalnik, ki je praktično natisnil zrcalno kopijo Alexinega desnega ušesa. Ta postopek naj bi trajal manj kot 10 minut.

Natisnjen organ je bil končno ohlajen odpremljen v kliniko blizu ameriško-mehiške meje, kjer ga je dr. Arturo Bonilla vsadil pod Alexino kožo, tik nad čeljustno kostjo. Operacija je potekala že marca, vendar je dejstvo o tem javnost izvedela šele pred kratkim, saj je zdaj gotovo, da je Alexino telo sprejelo organ. Mimogrede, tiskano uho potrebuje še nekaj mesecev “rasti”, dokler ni popolnoma razvito.

Alexino levo uho pred in po operaciji
Na novinarsko vprašanje je Alexa povedala, da je s svojim novim ušesom zelo zadovoljna, kljub temu, da še ni povsem razvito. Kot je povedala: okrnjeni organ je v mladosti nikoli ni motil, ko je vstopila v najstniška leta, pa se je vse bolj zavedala svojega videza in začela jeziti njena lepotna napaka, ki jo je vedno prikrivala. njene lase, ko je šla na ulico. Mlado dekle upa, da ji bodo nova ušesa dvignila samozavest, in se veseli, da si bo spet nadela lase.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Pomembno je omeniti, da Alexa ni edina, ki je prejela 3D-natisnjen organ za presaditev kot del pilotnega programa 3DBio Therapeutics. Po podatkih podjetja želi ta zapleten poseg poleg njega opraviti še 10 ljudi.