Oldal kiválasztása

Ali po praznikih ostane mak in oreščki? Bolje, da ga tako shranite!

Mak in oreščke, ki ostanejo po praznikih, uporabite kasneje, super bo v piškotu, če jih pravilno shranite. Tukaj je njegov trik.

Ali po praznikih ostane mak in oreščki? Je dovolj piškotka in ga ne želite takoj uporabiti? Odloži, bo že čez mesec dni, ko boš s tem naredila makovo torto ali orehov rogljiček. Tako bosta dva nadeva naslednjič sveža. Zdaj lahko ugotovite, kaj je njegov trik.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Zato zamrznite oreščke
Postopek je preprost in lahko kasneje ostane svež. Če ste paket že odprli in ga pustili, da ga niste uporabili za bejgli, ga dajte v posodo za zamrzovanje. Zaprite nepredušno ali uporabite vrečko za zamrzovanje. V obeh primerih dobro zadržuje zrak in vlago. Preden ga vstavite, si obvezno zapišite datum zamrzovanja. Ko so oreščki zmleti, jih je vredno zaužiti in uporabiti. Nepredelani orehi bodo slastnega okusa, ko jih stopite. Orehi lahko zaznajo tudi vonj hrane, shranjene v bližini. Tako je dobra posoda zelo uporabna, saj ščiti pred okusom drugih živil v zamrzovalniku.

Zamrzovanje makovih semen
Mak je zelo občutljiv. Zato je vredno čim prej zamrzniti, hermetično zaprto. Obstoji več mesecev, lahko ga uporabite takoj, ni ga treba odmrzniti, se ne zlije in tako se lahko izognete, da postane žarek in neužiten. Če za to nimate možnosti, se bo za nekaj časa ustavil v hladilniku, vendar se ga splača porabiti v kratkem času.

Nasvet: mak v mešanico s sladkorjem bo dlje svež v hladilniku, vendar naj bodo nepredušno zapr.