Oldal kiválasztása

Združeni narodi so uvedli nove maščobe v trebuhu za države, ki se borijo proti migracijam

Po navedbah komisije ZN za človekove pravice migrantov ni mogoče vrniti v države, v katerih so neposredno ogrožene posledice podnebnih sprememb.

Kršitve človekovih pravic bi lahko v prihodnosti preganjale države, ki vračajo migrante, ki so pregnali podnebne spremembe. Odločitev Svetovne organizacije je prišla po tem, ko so se prebivalci Kiribatov zbežali na Novo Zelandijo zaradi pričakovanega dviga morske gladine. Toda na Novi Zelandiji so njegovo prošnjo za azil zavrnili in ga deportirali. Primer je povzročil veliko polemike in OZN je ugotovil, da je bolje urediti podobne primere.

Toda po mnenju strokovnjakov je ta odločitev ZN pripeljala do nevarnih voda. Glede na študijo iz leta 2018 bi lahko skoraj 150 milijonov ljudi čez nekaj let zapustilo svojo državo zaradi podnebnih sprememb.

Fotó: pixabay.com

Zanimiv dodatek je, da naj bi republika Kiribati, ki ima 110.000 prebivalcev in 33 koralnih otokov, v dveh desetletjih izginila s površine zemlje. To je zato, ker se morska gladina lahko dvigne do ravni, ki otoke popolnoma poplavi.