Oldal kiválasztása

ZDA V UKRAJINO POSLALE VOJAŠKE OPAZOVALCE

Ameriški vojaki prvič po izbruhu vojne stopajo na ukrajinska tla.

ZDA so v Ukrajino poslale vojaške opazovalce, ki bodo spremljali pot in uporabo ameriškega orožja, dostavljenega v državo, poroča ameriški novičarski portal NBC News. Po poročanju časnika enota nikakor ne sodeluje v bojnih operacijah, njen glavni cilj pa je, da več milijard dolarjev vredno donacijo orožja odvrne od črnega trga.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ameriška pošiljka orožja Ukrajini
Do inšpekcijskih pregledov je prišlo potem, ko je skupina republikanskih predstavnikov nedavno trdila, da je nekaj orožja in vojaške opreme, poslane v Ukrajino, morda končalo na črnem trgu. V zvezi s tem je pred tem opozorilo tudi predsednik Evropskega policijskega urada (Europol). Po mnenju Catherine De Bolle bi lahko zahodno orožje, poslano v Ukrajino, kratkoročno pricurljalo nazaj v Evropo in končalo v rokah kriminalcev, ki delujejo na celini.

Uradnik Pentagona, ki je želel ostati neimenovan, je za NBC povedal, da so ameriški opazovalci v zadnjem času izvedli več inšpekcijskih pregledov v Ukrajini, vendar ni navedel podrobnosti o tem, kje in v kakšni obliki so bili izvedeni.

Po besedah Patricka Ryderja, tiskovnega predstavnika ameriškega ministrstva za obrambo, doslej ni bilo najdenih nobenih dokazov, da je bilo orožje preusmerjeno na črni trg ali uporabljeno za druge namene kot za prvotni namen. Vendar je opozoril, da je “vojna morda ustvarila priložnosti, da nekaj orožja s krajo ali nezakonito prodajo konča v zasebnih rokah.”

Zanimivo je, da je skoraj istočasno z objavo Pentagona glavni preiskovalec finskega nacionalnega preiskovalnega urada v radijskem pogovoru dejal, da se je orožje, namenjeno Ukrajini, že pojavilo na Švedskem, Danskem in Nizozemskem. Po besedah Christerja Ahlgrena orožje v Evropo tihotapijo predvsem mednarodne motociklistične združbe, na Finsko pa prihaja na primer skozi pristanišča, saj je nadzor na teh točkah precej šibkejši kot na primer na letališčih, kjer ujamejo tihotapce. lažje. Glavni preiskovalec je še spomnil, da je bila situacija med vojno v Jugoslaviji zelo podobna, saj je bilo veliko orožja tihotapljenega iz Jugoslavije v različne države.