Oldal kiválasztása

ZDA NAMEŠČAJO NAJSODOBNEJŠE ATOMSKE BOMBE V EVROPI

Po mnenju poznavalcev bi lahko odločitev dodatno poslabšala odnose med Rusijo in Zahodom.

Najpozneje do konca decembra bodo ZDA svoje jedrske bombe, shranjene v Natovih bazah v Evropi, zamenjale z najsodobnejšim jedrskim orožjem – piše Politico, ki se sklicuje na ameriško diplomatsko depešo, ki jo je pridobil časnik. Po mnenju strokovnjakov, s katerimi se je pogovarjal portal, je za odločitvijo ZDA očitno ruska grožnja, a je brigadni general Patrick Ryder, tiskovni predstavnik Pentagona, to domnevo zanikal. Po njegovih besedah izmenjava orožja nikakor ni povezana s trenutnim dogajanjem v Ukrajini, saj so o tem že pred leti odločitev sprejele zaveznice v Natu.

Po informacijah Politica Američani nameščajo v Evropo gravitacijske jedrske bombe B61-12, ki jih je mogoče odvrči iz zraka. To je najsodobnejši član družine orožij B61, opremljen s sodobnim repnim delom za večjo natančnost. Orožje lahko nosijo številna zahodna letala, vključno z bombniki B-2 in B-21 ter bojnimi letali F-15, F-16 in F-35. Bojna glava jedrske bombe je ena najbolj vsestranskih v ameriškem jedrskem arzenalu, saj je njeno eksplozivno moč mogoče povečati ali zmanjšati glede na cilj, tako da je lahko orožje majhne ali srednje moči. Približno sto jih bo dostavljenih v letalske baze v Nemčiji, Italiji, Belgiji, na Nizozemskem in v Turčiji.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kot je razvidno, so odločitev o izmenjavi jedrskega orožja za zaprtimi vrati sprejeli voditelji zaveznic Nata na vrhu v Bruslju v začetku oktobra. Proti odločitvi naj bi se izreklo tudi 15 voditeljev držav, češ da le popuščajo “Putinovemu jedrskemu izsiljevanju”.

Po mnenju strokovnjaka za jedrsko orožje Toma Colline bi lahko nove jedrske bombe povzročile eskalacijo, vendar je njihov prihod bolj namenjen evropskim članicam Nata, ne Rusiji. “Evropa že ima jedrske bombe B61. Rusi to vedo. Delujejo odlično. Nove bodo novejše, a to v resnici ne bo tako velike razlike. Mislim, da je to le način, da Američani pomirijo svoje zaveznike, so še posebej ogroženi, če se počutijo iz Rusije” – je dejal strokovnjak.