Oldal kiválasztása

Več novic o koronavirusu: Vemo o sto mrtvih

Širjenje koronavirusa je že razglašeno za mednarodno javno zdravstveno stanje, število smrtnih žrtev pa še naprej narašča.

Število žrtev nove koronavirusne pljučnice se je povečalo na dvesto triintrideset, število ljudi, okuženih na Kitajskem do petka, 9.692 – kaže najnovejši povzetek kitajske nacionalne zdravstvene komisije. Pred tem je univerza Semmelweis opozorila, da preprosto umivanje rok lahko prepreči širjenje bolezni.

V središču izbruha v centralni kitajski provinci Hupei se je v četrtek število smrti zaradi virusnih bolezni povečalo za 42 na 204. To je bila od izbruha ena največ smrtnih žrtev, zabeleženih v enem dnevu. Po podatkih odbora za zdravje Hupei je bilo v provinci ugotovljenih 1.220 novih okužb, ki so se povečale na 5.806.

Do četrtka je na Kitajskem umrlo 171 ljudi, več kot 8.200 pa jih je okuženih s koronavirusom nCoV-2019, ki povzroča pljučnico. Zunaj Kitajske epidemija ni umrla, vendar je v več kot dvajsetih državah registriranih več kot sto bolnikov.

Fotó: pixabay.com

Kitajska je prepričana v svojo zmago v boju proti koronavirusu, je dejala tiskovna predstavnica kitajske zunanje zadeve Hua Chunjing v odzivu na Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), ki je v četrtek razglasila epidemijo pljučnice. Kot je dejal, Peking sodeluje s SZO in drugimi državami pri ohranjanju globalne in regionalne zdravstvene varnosti.

„V boju proti koronavirusu smo še vedno zelo kritični. Mednarodna solidarnost je izjemno pomembna in vse države morajo delovati odgovorno, “je v četrtek dejal kitajski veleposlanik na Kitajskem Cheng Chun. Dodal je: “Ko razumemo pomisleke drugih držav, moramo upoštevati priporočila generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije. Povedal je, da ima popolno zaupanje v kitajska prizadevanja. ”

Po navedbah kitajskega diplomata se je v tej situaciji treba izogibati “pretiranemu ravnanju, ki bi lahko imelo negativne posledice”.