Oldal kiválasztása

V švedski prestolnici se v povprečju zgodi pet primerov posilstva na dan

Ni dovolj, da bi na Švedskem vsak mesec videli depresivne statistike o bombnih napadih, streljanju in vojnah tolp, celo zdaj se je izkazalo, da so se policijska poročila o posilstvu od lanskega leta povečala za 14 odstotkov.

Švedski časnik Mitt i Stockholm je najprej poročal, da je bilo med januarjem in junijem letos, prvo polovico leta, na Švedskem 1060 policijskih poročil o posilstvu. To predstavlja 14-odstotno rast v primerjavi z istim obdobjem lani, ko je bilo prejetih „le” 930 obvestil. In v le petih odstotkih primerov sodišče storilca obsodi.

Fotó: pixabay.com

Katastrofalne razmere dobro kaže dejstvo, da je morala ena največjih bolnišnic v Stockholmu, Södersjukhuset, uvesti posebno nujno pomoč za žrtve posilstva. Tu se vsako leto zdravi 800 žrtev, v povprečju pa jih napade le šest od desetih ljudi. Ni prvič, da se švedsko prebivalstvo sooča z dramatičnim porastom spolnih zločinov v svoji državi.

Glede na januarsko študijo so se kazniva dejanja, povezana z posilstvi, v zadnjem desetletju na nacionalni ravni povečala za 33 odstotkov.