Oldal kiválasztása

V sedmih minutah je ubil štiri svoje sodelavce, ki so ga nameravali ubiti s pariškim nožem

Pred dvema dnevoma na policijskem sedežu v Parizu je zasledujoči človek, ki je trdil, da je štiri žrtev zahtevalo radikalne islamske poglede, bil v stiku z ljudmi skrajnega salafističnega islamističnega gibanja in je namerno nameraval- nekaj storiti glede tega, na novinarski konferenci v soboto je dejal Jean-Francois Ricard, vodja francoskega tožilstva za boj proti terorizmu.

45-letni napadalec- ki so ga na kraju dogodka ustrelili – na policijskem obveščevalnem oddelku dela od leta 2003, v četrtek pa se je ubil s kuhinjskimi noži. Pariško tožilstvo je sprva začelo preiskavo namernega umora in poskusa umora, vendar je francosko protiteroristično tožilstvo zadevo prevzelo šele v petek, na podlagi do zdaj zbranih dokazov kriminalistov. To je storil po zaslišanju več ljudi v napadalčevem okolju, vključno z njegovo ženo, in pregled njegovega mobitela.

Prve preiskave so razkrile, da je 45-letni Michael Harpon v svoji soseščini vedel, da pristane na določena kazniva dejanja v imenu muslimanske vere, in dejal, da „razume” jalistični napad januarja 2015 na uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo.

Francoski generalni državni tožilec je še povedal, da je dan, preden je storil kaznivo dejanje, v bližnji trgovini kupil dva noža, enega 33-centimetrski kovinski nož in drugega ostrižni nož, oba pa je odnesel na policijsko postajo, kjer je ubil štiri kolega. V urah, ki so vodile do napada, sta si z ženo izmenjala 33 sms-jev, od katerih je bil vsak čisto religiozen. Sporočila so se končala bodisi z Allahom Akbarjem ali „Jaz sem naš ljubljeni prerok, Mohamed, in preučujem Koran!” – je dejala tožilka.

Fotó: pixabay.com

Žena napadalca je bila aretirana v četrtek in trenutno je zaslišana.

Eden od očividcev je preiskovalcem povedal: nadrejeni Mickaela Harpona so vedeli, da se v zadnjem času njegovi podrejeni obnašajo „čudno”. Policija je tudi sporočila, da nekateri ljudje, ki so leta 2008 prešli na islam, vse pogosteje obiskujejo mošeje, kjer niso nosili zahodnih oblačil, ampak muslimanske obleke. Moški je postopoma sprejel radikalne islamske poglede in razkril svoj mobilni telefon, da je v stiku s skrajneži iz salafističnega gibanja. Vendar preiskava njegovega doma ni pokazala nobenih dokazov o radikalizaciji ali o pripadnosti teroristični skupini.

Krivec se je rodil na francoskem otoku Martinik, slišan in tih, podobno kot njegova maroška žena. Moški ni bil nadzorovan, ni bil prijavljen pri tajnih službah, njegov petletni obvezni preizkus usposobljenosti pa ni kazal psihičnih težav, a so ga leta 2009 preganjali zaradi nasilja v družini.

Desničarska opozicija je v soboto dejala, da bo prihodnji teden ustanovila parlamentarni preiskovalni odbor, ki bo preučil, kako bi takšna oseba lahko delala za obveščevalni oddelek pariške prefekture, kjer se obdelujejo občutljivi podatki, kot so informacije o terorizmu.

„Razumeti moramo, zakaj in kako je to mogoče” -je dejal Nicolas Sarkozy, nekdanji desničarski vodja države, medtem ko je Marine Le Pen, predsednica radikalnega desničarskega nacionalnega gibanja, govorila o „državnem škandalu in resni disfunkciji.” Po njegovem mnenju „morajo biti odgovorni vsi, tudi minister za notranje zadeve, ki bo moral iz razmer potegniti vse posledice.” Desnosredinski republiški državni zbor je očitno zahteval odstop notranjega ministra Christophea Castanerja, ki je po napadu dejal, da njegovi kolegi še nikoli prej niso opazili motečega vedenja pri Mickaelu Harponu.