Oldal kiválasztása

V Nemčiji še nikoli ni bilo toliko priseljencev kot danes

Število prebivalcev Nemčije je do septembra lani doseglo 83,2 milijona. Nedavna statistika kaže tudi, da v državi živi toliko tujcev kot še nikoli doslej. Od konca leta 2018 se je njihov delež povečal za dva odstotka.

Od združitve v Nemčiji ni živel toliko tujcev kot zdaj. Po podatkih nemškega urada za statistiko je bilo najnovejših podatkov konec septembra lani 11,14 milijona, kar je več kot 13 odstotkov celotnega prebivalstva. To pomeni tudi, da se je delež tujih državljanov, ki živijo v državi, v primerjavi s koncem leta 2018 oziroma devet mesecev povečal za dva odstotka.

Še bolj šokantno pa je, da konec leta 2011 število tujcev ni bilo niti sedem milijonov. Eden glavnih razlogov za hitro rast je, da je med leti 2012 in 2019 v državo prispelo več kot dva milijona prosilcev za azil.

Fotó: pixabay.com

Konec leta 2018 je bilo pet milijonov tujcev državljanov drugih držav članic EU, 1,5 milijona turških potnih listov, preostalih 4,5 milijona pa iz drugih držav. Statistični urad je potrdil, da je imela Nemčija septembra 83,2 milijona prebivalcev, kar je rekordno. Vendar je urad priznal, da bi brez priseljevanja nemško prebivalstvo od leta 1972 vztrajno upadalo.