Oldal kiválasztása

UMOR ALI SAMOOBRAMBA: UČITELJ JOGE SMRTNO ZABODEL PRIJATELJA

Pojavili so se šokantni dokazi, ki so poroti dali lekcijo.

Učiteljico joge Dawn Lewis, 53, je policija aretirala na njenem domu v Somersetu v Glastonburyju v Angliji, potem ko je do smrti zabodla nekdanjega policista. 61-letni Glenn Richards je bil Lewisov sostanovalec in prijatelj in se je leta 2011 preselil k njej, je o grozljivki poročal Mirror. Veliko vprašanje o primeru je: ali je šlo za umor ali samoobrambo?

“Ranjen sem, a nisem mrtev”
Na kronskem sodišču v Bristolu je v polnem teku sojenje primera, kjer so med drugim prikazali posnetek, ki ga je posnela telesna kamera enega od policistov, ki je sodeloval pri aretaciji Lewisa. Videoposnetek prikazuje policijo, ki se približuje hiši ženske, hiti do vrat, nato kriči na Lewisa, naj se umakne, in ko je notri, mu ukaže, naj se uleže na tla in ne dela nenadnih gibov. Na posnetku Lewis prosi policijo, naj gre preverit njegovega prijatelja.

Poglej mojega prijatelja. Bil sem ranjen, a ne mrtev
– pravi.

Z njim so naši sodelavci. Bodite mirni, ne delajte nenadnih gibov!
– mu odgovori policist, nato pa centru po radiu posreduje novico:

Tukaj imamo moškega, za katerega je bilo potrjeno, da je bil zaboden. Trenutno je nezavesten in na preiskavah. Žensko smo odpeljali v pripor, leži na tleh.

V naslednjem trenutku je Lewis aretiran, na njegovi roki pa so še vedno vidne sledi krvavega napada. Žensko so najprej pridržali zaradi hude telesne poškodbe in ji prebrali pravice, kasneje pa so jo obtožili umora moškega.

“Zabodel sem ga, padel je po stopnicah in še enkrat sem ga zabodel”
Sodišče v Bristolu je slišalo, da se je žrtev preselila k Lewisu leta 2011, potem ko je bil izpuščen iz zapora zaradi umora svoje bivše žene. Moški je z žensko živel kot najemnik, čez čas pa sta postala prijatelja. Toda po besedah tožilca se je Lewis v mesecih pred njenim umorom pogosto prepiral z moškim, saj se je Richards pritoževal, da je preveč hrupna.

Usodnega dne, 18. aprila, je Lewis hotel Richardsa iz hiše. Na zaslišanju so predvajali tudi srhljiv posnetek, na katerem je Lewis poklical 911, kjer je dispečerju povedal o tem in kaj je storil moškemu:

Res ne vem, kaj se je zgodilo. Je najemnik, hotel sem ga dati ven, pa je rekel ne. Šel sem do vrat, zabodel me je v nogo, vzel sem mu nož in ga zabodel. Padel je po stopnicah in še enkrat sem ga zabodel, ker mi je hotel vzeti nož. Potem sem te poklical.

Trdi samoobrambo
Obtoženi zanika umor in trdi, da je ravnal v samoobrambi, ko je 18. aprila letos zabodel Richardsa. Toda tožilec je poroti povedal, da je imel Lewis tistega dne, ko je Richards umrl, videoklic s prijateljem Petrom Bredellom in mu pokazal osempalčni nož. Med pogovorom jo je vprašal:

Naj grem v njegovo spalnico, ga zabodem in se malo porežem ter jim povem, da je on to storil?

ilustracija
Fotó: pixabayy.com

Glede pogovora je Bredell dejal, da ženskih groženj ni jemal resno.

Vendar po besedah enega od zdravnikov Lewisove poškodbe niso ustrezale opisu napada in si jih je povzročil sam. Zdaj mora porota odločiti, ali je Lewis uporabil nož v samoobrambi, kot je dejal med klicem na 911, ali pa je lagal in dejansko izvedel vnaprej načrtovan napad na Richarda, ki ga je uprizoril, kot da bi deloval v samoobrambi – je povedal tožilec. Sojenje primera se nadaljuje.