Oldal kiválasztása

Toplotni stožec in gledalci : Na svetovnih prvenstvih ni samo klima problem

Prav tako ni dobro za svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju.

Tudi če podelitve svetovnega nogometnega prvenstva v nogometu ni spremljal, ga atletika ni razveselila, ko je šlo za letošnje svetovno prvenstvo v atletiki v Dohi. Zaradi katarske vročine je običajni čas, od konca avgusta do konca septembra, vendar še vedno v podnebju, kjer ljudje (40 stopinj Celzija popoldne niso redki), da stadion Kalifa potrebuje klimatsko napravo za temperature, ki jih je mogoče prenašati.

Spodnje odprtine klimatske naprave

Tek in hoja v maratonu se bosta zaključila od polnoči, vendar naj bi vseeno pričakovali toplo in visoko vlažnost okoli 30 stopinj. Christopher Linke se je na 20-kilometrskem sprehodu v Dohi pripravljal na treningu tekalne steze pred radiatorji in mokrimi brisačami v svojem južnoafriškem vadbenem kampu.

„Za nas je to podnebje katastrofalno, neznosno. Nimam pojma, kako bi bilo mogoče dati vreme državi, kakršna je taka.”

-se je pritožil nemški desetletnik Niklas Kaul.

Fotó: pixabay.com

To je tudi prvič v zgodovini svetovnih prvenstev od leta 1983 da zjutraj – ni tekmovanja – tudi zaradi vročine. Tega se bojijo tudi športniki in njihovi trenerji: njihova telesna temperatura se lahko poveča s potenjem več kot običajno in povzroči porušitev telesnega ravnovesja natrija v telesu.

Zato v Dohi preizkušajo elektronsko „toplotno tabletko”, ki jo športniki pogoltnejo (ali vstavijo kot supozitorij) in jo lahko uporabljajo za spremljanje telesne temperature s pomočjo aplikacije za mobilni telefon. Te kapsule se dajejo samo za zagon 10 km ali več, vendar niso obvezne.

In to še ni vse! Za prvi ves čas v svetovnem pokalu arabskega atletskega prvenstva je bilo vnaprej prodanih le 50.000 vstopnic, 48.000 stadion pa naj bi napolnili deset dni. Organizatorji vozijo otroke in več deset tisoč gostujočih delavcev na gradbišča in jim omogočijo brezplačen vstop na stojnice, tako da avditorij ne bo moteče prazen.

Po besedah ​​tiskovne predstavnice mednarodne zveze je to bolj pozitivno kot cinično, češ da bo pritegnilo nove ljubitelje atletike … Medtem katarski režiserji pritiskajo, da gledalce osredotočijo na kamere.