Oldal kiválasztása

To je edina maska za obraz, ki ščiti pred koronavirusom

Letošnja maska za obraz z zvezdicami je trenutno na trgu po ceni 10x, vendar večina teh mask ni vredna veliko proti virusom, če samo pogledamo dejstvo, da se lahko okužimo skozi oči.

“Tako kot vsaka rana na obrazu, rokah itd. očesna veznica je tudi široko odprta vrata za viruse” – pravi doktor Daniel Varga, splošni zdravnik in doda:” Če želite biti res pripravljeni, si nadenemo tudi očala, pokrivala, najlonske zaščitne rokavice in gumijaste rokavice. Tega od nas seveda nihče ne more pričakovati in bilo bi zelo neprijetno hoditi vsak dan v službo v zaščitnih oblačilih. V resnici lahko naredimo pravo zaščitno masko z rednim umivanjem rok in posebno pozornostjo na higieno – svetuje strokovnjak.

Katero masko naj kupim?

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Zdravstvene maske za enkratno uporabo samo ne glede na število slojev ustvarijo lažno iluzijo zaščite. Te večinoma uporabljajo kirurgi za zaščito pacienta pred vnetjem tekočin med operacijo. Poleg tega, ker ne pokrivajo popolnoma obraza, virusi lahko prodrejo skozi vrzeli vstran, površina, navlažena z izdihano vlago, pa je lahko žarišče bakterij.

Gradbena ustna maska za enkratno uporabo, znana tudi kot maska za prah, v bistvu odstranjuje gradbeni prah. Sestavljen je iz preprostega filtrirnega papirja z gumijastim trakom, pritrjenim na obraz. V normalnih okoliščinah stane med 50 in 100 dolarjev, za zdaj pa lahko dobite od 400 do 500 dolarjev.

Kvalificirane zaščitne maske za zaščito pri delu so urejene z evropskim standardom EN 149 v treh kategorijah: FFP1, FFP2 in FFP3 (FFP = Filtriranje kosov obraza). “Varnost pri delu se uporablja za filtriranje najnevarnejših snovi za dihanje, klasifikacija pa upošteva tudi puščanja, ki nastanejo, ko se obraz in nos prilegata.” – pove nam Gábor Nagy, specialist za varstvo pri delu.

Po mnenju strokovnjaka “trenutno največje pomanjkanje mask FFP2 v vsej Evropi ni in ni težko ugotoviti, katera država je kupila to vrsto v velikem številu.” FFP1 in FFP2 obrazne maske filtrirajo 80-94% delcev v zraku in se uporabljajo v prehrambeni, kovinski in rudarski industriji. Doma običajno te maske stanejo med 150 in 400 dolarjev, trenutno pa se prodajajo med 1.000 in 2.000 dolarjev. Le maske z oceno FFP3 se lahko borijo proti virusom, ki filtrirajo 99% delcev v zraku in se večinoma uporabljajo v kemični industriji. In te certificirane maske za obraz lahko dobite le v trgovinah z zdravjem in varovanjem.