Oldal kiválasztása

TO DAJTE POD PARADIŽNIK V SADILNO JAMO IN IMELI BOSTE ČUDOVIT PRIDELEK.

Morda se bo sprva zdelo, da je to presenetljiva, celo bizarna zamisel, vendar resnično deluje! Rastline paradižnika bodo rasle hitreje, bile bolj zdrave in veliko boljšega okusa.

Paradižnikove rastline bodo kmalu pripravljene za pot na vrt, pogumni pa bodo brez zmrzali, kar pomeni, da jih boste posadili pred 15. majem. Vsi vedo, da paradižnik rad v sadilno jamo doda malo gnojila, ki mu pomaga pri hitrejši rasti, vendar je namesto tega dobro, da pod rastlino položite ribjo glavo. To presenetljivo metodo uporabljajo številni ljubiteljski vrtnarji, rezultati pa govorijo sami zase.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Bogat vir hranilnih snovi, hitro
Paradižnik potrebuje zelo veliko hranil, zato mu je treba nekoliko pomagati, zlasti ko je še v fazi rasti. Ribja glava, vkopana v sadilno luknjo, ali drugi deli ribe bodo hitro in obilno zadovoljili to potrebo. Ribji peclji se namreč v zemlji hitro razgradijo in paradižnik oskrbijo s hranili skoraj takoj, ko pridejo do korenin. Razkrajajoča se riba sprosti veliko dušika, fosforja in kalcija, ki jih hitro rastoči paradižnik zelo potrebuje. Zaradi prehrane z ribjimi glavami bo paradižnik prej obrodil, plodovi pa bodo bolj občutljivi.

Naredite tako:
Pred sajenjem pripravite gredico: prekopljite jo, temeljito zgrabite, da se zemlja zbriše. Pripravite tudi sadike, zato jih teden dni pred sajenjem začnite aklimatizirati na zunanje razmere; najprej jih imejte v polsenčnem prostoru, nato na soncu, na dvorišču ali na terasi. Nato je čas za sajenje in glave rib. Izkopljite luknjo za paradižnike, nato na dno spustite ribjo glavo, nato pa paradižnike preprosto posadite v luknjo kot običajno.