Oldal kiválasztása

Teroristi Islamske države se vračajo v domovino

Norveška vlada je sporočila, da je izgnala 15 migrantov iz skandinavske države, ker je bilo ugotovljeno, da jih na Islamsko državo zavezuje tisoč vlaken.

Vodstvo Osla je preklicalo tudi dovoljenje naseljencem za ponovno naselitev. Po besedah ​​pravosodnega ministra Jorana Kallmyrja so izgnali ljudi, ki so več kot dve leti in pol preživeli na okupiranem Bližnjem vzhodu Islamske države in se borili na strani teroristične organizacije ali rodili militante.

Po uradnih podatkih je skoraj sto ljudi zapustilo severno državo zaradi ISIS-a, ko se je teroristična organizacija razširila. Šestdeset jih prej ni imelo norveškega državljanstva, samo dovoljenja za prebivanje. Norveška vlada se od maja močno bori proti teroristom in terorističnim osumljencem v državi. V tem času so se začeli koraki, ki so vodili do izgona.

Fotó: pixabay.com

Norveške varnostne službe so ministrstvu poslale podroben seznam tistih, ki trenutno živijo na Norveškem, a so že prej obiskali Islamsko državo in se bodo verjetno borili na strani radikalne islamistične organizacije.

Poskrbeti moramo, da se ti ljudje ne bodo mogli vrniti na Norveško ali jih, če so tu, čim prej izgnati – je dejal Kallmyr.

Sosednja Švedska ima povsem drugačen niz zakonov, celo pomaga tistim, ki so nekoč zapustili državo, in čaka na tiste, ki so izbrali Islamsko državo pred nekaj leti.

Švedski premier Stefan Löfven je zavrnil osnutek, ki bi tistim, ki so bili člani teroristične organizacije, odvzel njihovo državljanstvo.