Oldal kiválasztása
News

Te oskarjeve trenutke si bo svet za vedno zapomnil

Med 91 gala do danes je bilo veliko nepozabnih trenutkov, vendar nekateri govori, obleke in prizori izstopajo od ostalih.

 

Fotó: pixabay.com

Oskar Gala je največji dogodek v filmski industriji in svetu slavnih, spremljajo pa ga tudi neobsedeni filmski potrošniki. Zmagovalci, poraženci, oblačila in dogodki vsako leto odmevajo. Zbrali smo nekaj najbolj vznemirljivih trenutkov z zadnjih 91 nagrad pred letošnjo slovesnostjo.

1969 – Katharine Hepburn in Barbra Streisand v kategoriji za najboljšo igralko dobita enako število glasov, zato obe prejemata nagradi. Toda Streisandu ni bilo treba deliti pozornosti, ker Hepburn ni šel na gala. Kot ostali 3 oskarji tudi on ni prevzel.

1973 – Marlon Brando je mislil, da je na gala napotil žensko od domorodnih Indijancev, ki je šla gor, da bi odnesla Brandov kip za The Godfather. Toda namesto da bi se zahvalil, je na stopničke postavil težke politične stvari.

1985 – Sally Field za moje srce je prejela svojega drugega oskarja in lepo govorila. A vsi se spomnijo le dveh stavkov, ki jih po igralki še vedno redno kričijo. „Ljubil si me. Res si me imel rad! ”

1988 – Tu se je uresničil Cherov načrt, da postane priznana igralka. Za oskarja Lunarno patologijo je prejel zaželenega oskarja. Toda to noč ni bil njegov talent, temveč njegova prozorna obleka, ki skoraj ni pokrivala njegovega telesa.

1989 – Sigourney Weaver je tekmoval v letošnji kategoriji za najboljšo igralko in najboljšo igralko. A v nobenem ni zmagal zaradi agresivnega lobiranja svojega managerja in njegovih producentov. Člani Filmske akademije so ji poslali blazine, vrči, torte, šopke rož, okrašeni s portretom igralke. Člani so se tako naveličali daril, da nihče ni glasoval za Weaverja. Zaradi tega je bil edini igralec, ki je v določenem letu osvojil dve nominaciji. Scarlett Johansson je po letošnji gala morda drugi.

1994 – Tom Hanks postane najboljši moški lik v Philadelphiji – Nedotakljiv, v katerem kot bivši učitelj drame ni bil sam. Igralec se mu je zahvalil kot odličnemu geju, ki ga je med snemanjem navdihnil. Vendar do takrat omenjeni gospod ni sprejel svoje drugačnosti, torej so izvedeli za Hanksa.

2001 – Björk je prejel edino nominacijo za oskarja za naslovno pesem Dancer in the Dark. Na gala se je na njegovem telesu pojavil mrtvi labod, najbolj osupljiv kostum za oskarja doslej.

2002 – Halle Berry postane prva – in še vedno zadnja – Afroameričanka, ki je bila izbrana za najboljšo igralko. To dejstvo je iz Berryja vzbudilo čustva, ki so jih milijoni gledalcev zaspali pred televizorjem.

2013 – Jennifer Lawrence je padla na oder, zato je njen zahvalni govor govoril o najbolj neprijetnem trenutku njenega življenja, ne o najlepšem trenutku njenega življenja.

2014 – John Travolta z navdušenjem gosti enega največjih uspešnic leta, Adele Dazeem. A tak človek ne obstaja, Travolta se preprosto ni mogel spomniti imena Idine Menzel, ki poje tematsko pesem Ledena magija.

2017 – Faye Dunaway in Warren Beatty sta ostala v slačilnici za naslov La La Land kot zmagovalca najboljšega filma. Potem, ko je na odru slavila celotna posadka, so organizatorji prišli in popravili. Luna je bila pravi zmagovalec.

2019 – Glenn Close je oskarja pustil praznih rok že sedmič. Zaradi tega je rekorderka med igralkami.