Oldal kiválasztása

TAKO SE SPEČE KARKE IN KLOBASE, DA NE POČUJEJO!

To je ena najbolj okusnih zimskih jedi, škoda bi jo bilo zamuditi! A čeprav se zdi, da je kuhanje hürke in klobase preprosto, se zgodi, da hürka med postopkom poči. Vendar se s tem trikom to ne bi smelo zgoditi.

Čas je za svinjske jedi in ne glede na to, ali sestavine kupite doma ali v mesnici, ne morete mimo kuhanja hurke in klobase. Ta kombinacija je božansko okusna, izjemno nasitna in je lahko prava pojedina bodisi za kosilo ali večerjo. Lahko ga postrežete z gorčico ali domačimi kislimi kumaricami, obvezen pa je svež kruh. Čeprav se kuhanje zank in klobas na prvi pogled zdi preprosto, tudi pri najboljšem receptu zanke zelo enostavno štrlijo ven. Na srečo se je temu mogoče izogniti, mi vam pokažemo trik!

Kuhanje zank in klobas je hitro in enostavno, včasih pa gre kaj narobe.
Peka hurke in klobase ni težka stvar, le na nekaj stvari morate biti pozorni.

Ven z zobotrebcem!
O tem, ali je treba klobaso pred peko prebadati, se krešejo različna mnenja, pa še v pečici lahko poči. Po izboljšani različici načina nabodanja je treba v klobase, preden gredo v pečico, zabosti zobotrebce; tako lahko para uhaja skozi luknjice, pa tudi črevo ne bo počilo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Preprost in genialen trik: peka hurke in klobase je otročje lahko!

Peči začnemo počasi

Samo metoda z zobotrebci seveda ne bo delovala, če pri peki zank in klobas ne boste upoštevali nekaj osnovnih pravil. Na primer, počasneje kot začnete s peko, večja je verjetnost, da bodo dobrote ostale skupaj. V mrzlo pečico, če jo pečemo v pekaču, če pa jo pečemo na štedilniku v ponvi, klobas ne mečemo v vročo maščobo, ampak pustimo, da se segrejejo skupaj z njo. Na štedilnik pristavimo pokrov in kuhalno ploščo pustimo pri nizki temperaturi. Zlato pravilo je, da ne glede na to, ali jih pečete v pečici ali na štedilniku, podnje vedno daste malo maščobe in vode.

Naj bo tako:
Klobaso vedno nabavite na zanesljivem mestu, saj je pomembno, da je sveža.
Pred peko ga za 10-15 minut namočimo v hladno vodo, tako bo koža bolj prožna in manj poka.
Odcejene zanke in klobaso zložimo v pomaščen pekač. Vanje zapičite zobotrebce, pod njimi nalijte vedro vode.
Postavite v hladno pečico, nato pa začnite peči: pri 160 stopinjah Celzija bosta zanka in klobasa pečena v približno 30-40 minutah.