Oldal kiválasztása

TAKO POSUŠITE OBLAČILA, KO JE ZUNAJ VLAŽNO

Vreme je že tedne megleno in turobno, oblačila po pranju zelo težko posušimo. Če se tudi vi borite s tem, uporabite ta trik; tako lahko prihranite veliko časa.

Prišla je jesen, ko je pranje pogosto nadvse nadležno: ni dovolj, da je več debelih puloverjev in hlač, ampak je tudi sušenje oteženo, če v gospodinjstvu ni sušilnega stroja, saj v vlažnem in mokrem vremenu pogosto minejo dnevi, preden se kos perila je perilo suho – in takrat naslednja serija že čaka na stojalu za perilo. Tako je prostor v stanovanju vedno namenjen sušenju perila, kar ni le neugledno, ampak tudi nezdravo. Da ne omenjam, da lahko oblačila zlahka zaudarjajo, če se sušijo več dni. Na srečo se je tem nevšečnostim mogoče izogniti, pri pranju in likanju morate biti pozorni le na nekaj malenkosti. Pokažemo vam najbolj kul trike!

1. Ne zamašite pralnega stroja
Dejstvo je, da je pranje bolj varčno, če program teče ob polnem bobnu, jeseni in pozimi pa stroja ni priporočljivo preveč natlačiti, saj več ko je oblačil v njem, težje je za vlago. pobegniti od njih. Tako bodo oblačila kljub visoki hitrosti ožemanja veliko bolj mokra, kot če bi jih dali manj. Manjše porcije je vredno prati pogosteje; ker na ta način lahko oblačila tudi bolj zračno zapakiraš na sušilni stroj, pa se posušijo v enem dnevu.

2. Uporabite dober sušilni stroj
Sprva bi človek pomislil, da ni vseeno, na kateri napravi se oblačila sušijo, a v bistvu ni tako: pogosto je od sušilnega stroja odvisno, kako hitro se oblačila posušijo. Konec koncev, če izberete vrsto, na kateri lahko oblačila zložite samo na kup, se bodo sušila veliko dlje, saj med njimi ni zraka.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

3. Umivanje nastavite na jutro
Program se splača zagnati v zgodnjih urah, saj se bodo oblačila, če jih perete zjutraj, zaradi celodnevnega gretja posušila hitreje, kot če bi jih razgrnili čez noč. Če je sončno, postavite sušilni stroj blizu okna, saj sončni žarki zelo pripomorejo k sušenju tudi jeseni in pozimi. Občasno obrnite sušilni stroj, da toplota prodre v vsako oblačilo.

4. Vzemite ven likalnik
Če se vaša oblačila že dlje časa sušijo in se zaradi visoke vlažnosti še vedno počutijo vlažna, jih raje zlikajte. To ne naredi samo lepih in suhih, ampak z likanjem pri visoki temperaturi tekstil tudi razkuži.