Oldal kiválasztása

Tako lahko imate vrt brez kloščev brez kemikalij

Sezona klopov na vratu. Toda kako lahko preprečimo, da bi ti nevarni sesalci krvi ušli iz našega vrta? Tovarniški odbojnik proti klopom je dobra ideja, obstajajo pa tudi druge komplementarne rešitve, brez kemikalij.

Da bi vedeli, kaj lahko počnejo klopi, je vredno vedeti, kaj jim je všeč in kako pobegnejo.

Dobro je vedeti, da klopi raje vlažna, senčna območja in vodi gnusni življenjski slog, kot pa visoka drevesa v podrasti. V skladu s tem so sončnejši in suši vrt in krajši je travnik, manj možnosti imajo. Goščave, gostejše rastne površine je treba s poti odstraniti s trate.

Če je naročilo pravilno, klopa ne pride

Prav tako iz grozljivega življenjskega sloga klopa izhaja, da je rad vključen v kopičenje stvari tu in tam. Zato je vredno vzdrževati vrt urejen in ne pustiti, da se v njem nabirajo predmeti in avari. Najbolje je prevažati pridobljeni avar, saj klopi med kompostiranjem prezimijo. Za dobrim pol metra je treba okoli ograje raztrositi gramoz: na soncu se hitro segreje, za klope pa ni skrivališče. Pomembno je tudi, da čim manj potepuških živali vstopi na naše vrtove in ne naseda parazitom.

Fotó: pixabay.com

Vegetacija z puno klošč

Klopi sovražijo in se izogibajo številnim dišečim rastlinam, vključno s sivko, rožmarinom, žajbljem, dišečim orehom, kalendulo ali praproti. Nimajo spore Metarhizium anisopliae, ki je sicer neškodljiva za ljudi.

Obramba z dišečimi olji

Namesto kemikalij lahko na vrtne trate razpršimo eterična olja proti klopom. Cedrovo in česnovo olje na primer motijo ​​naravne telesne procese klopov in jih učinkovito ubijajo. Avstralsko olje iz limoninega evkaliptusa lahko nanesemo na kožo, da odvzame črpalke krvi iz neposredne bližine. Seveda klopov v trgovini ne smemo popolnoma izključiti iz našega življenja, saj je to najbolj učinkovita rešitev na območjih, ki so močno okužena s klopi.

 

Vir slike: Ilustracija – pixabay.com