Oldal kiválasztása

Ta novica pretresa športni svet: treniranje zvezd je bilo že leta prepovedano

Kako dolgo valovi zvonijo? Niti njegovi učenci ne morejo počivati na svetovnem prvenstvu. Štiri leta je bil trener trenerjev olimpijskih in svetovnih prvakov.

Alberto Salazar je prejel štiriletno prepoved kršenja dopinških pravil. Nekdanji trener olimpijskega in svetovnega prvaka Mo Moah je v ponedeljek povedal ameriški protidopinški agenciji (USADA), da se je 61-letni trener- združil z endokrinologom -Jeffreyjem Brownom zaradi dopinga -v tako imenovanem projektu Nike Oregon.

„Oba sta dokazala, da je zmaga zanje pomembnejša od zdravja športnikov, ki so jih prisegli varovati.”

-je dejal Travis Tygart, vodja USADA, je dodal približno 30 pričevanj v preiskavi na 5800 straneh.

Salazar je v svoji reakciji zapisal, da ga je novica šokirala in se bo na sodbo pritožil.

Fotó: pixabay.com

Britanski Mo Farah je leta 2017 napovedal, da bo prenehal sodelovati s Salazarjem, ker se je želel z družino preseliti v London. Pred tem se je leta 2011 preselil s sedežem v Portland, ZDA, da bi delal z dolgoletnim specializiranim trenerjem. Tekmovalec je poudaril, da njegova odločitev nima nobene zveze s specialističnimi dopinškimi naboji, ki jih je že zanikal.

Kubanski rojeni Salazar in Brown sta domnevno intravensko dajala zdravilo na recept športnikom v višjih od dovoljenih odmerkih, da bi povečali svoje delovanje. Trener je zanikal obtožbe, vključno s trgovino s testosteronom, in samo priznal, da daje L-karnitin svojim športnikom, vendar je izjavil, da gre za popolnoma zakonit dodatek in da se uporablja, kot je predpisano.

Na trenutnem svetovnem prvenstvu v Dohi je več športnikov, ki jih trenira Salazar. Mednje spadajo Nizozemski Sifan Hassan, rojen v Etiopijcu, ki je zmagal na 10.000 metrov pri ženskah, ali Clayton Murphy in Donovan Brazier iz ZDA v finalu 800 moških – poroča MTI.