Oldal kiválasztása

Švedska ponovno sprejme in podeli zaščiteno identiteto enemu od najbolj neusmiljenih islamskih teroristov

Fatin al-Mandlawi je bil nekaj let še vedno terorist na Bližnjem vzhodu, trenutno pa živi od švedske državne pomoči in z internetnim izsiljevanjem pridobiva manjšo manjšino.

Po informacijah konservativnega švedskega novicnega portala Fria Tider, enega od nekdanjih voditeljev sunitske teroristične organizacije, ki se imenuje Islamska država, je Fatin al-Mandlawi od švedskih davčnih organov prejela zaščiteno identiteto, ki trenutno živi v Göteborgu in mesečno prejema milijone forintov socialnih prejemkov.

Fatin al-Mandlawi se je rodil v Iraku kot peti otrok šestčlanske družine konec osemdesetih let, nato pa je kot begunec med zalivsko vojno prišel na Švedsko – s starši in brati in sestrami. Oblasti so jih najprej namestile v Eskilsuno, a se je leta 2000 vsa družina preselila v Göteborg.

Julija 2000 je regionalni časopis Göteborgs-Posten intervjuval Fatinovega očeta Mostafo al-Mandlawita o težavah, ki jih priseljenci najdejo pri iskanju dela na Švedskem.

„Upam, da se bom kmalu zaposlil. Že deset let živim na Švedskem in do zdaj ves čas iščem delo. Šest let v Eskilstuni in štiri leta v Göteborgu. Imel sem svojo tovarno v Bagdadu! Sem pa poslal veliko prijavnih dokumentov, ne da bi se kaj zgodilo”

– je dejal Mostafa pred 20 leti.

Tudi finančno stanje iraške družine se v naslednjih letih ni izboljšalo, zato je Fatinov brat Hassan al-Mandlawi med arabsko pomladjo (jesen 2012) odpotoval v Sirijo in se pridružil islamistični teroristični organizaciji, imenovani fronta An-Nusra. Mladenič, star dvajset let, je upal, da bo vlada pod vodstvom Bassarja el Assada ob koncu sirske državljanske vojne propadla, prejel pa bo pravljično denarno nagrado, s katero bo lahko nato preživljal svoje sorodnike na Švedskem.

Hasanove strmoglavljene kamele sčasoma niso prišle in se leta 2015 na skrivaj vrnil na Švedsko. Kmalu po prihodu je bil aretiran in obsojen na dosmrtno zaporno kaznivo dejanje. Obtožen je tudi umora več naftnih delavcev, ki so bili zaposleni v sirskem državnem energetskem podjetju. Hassan se je na sodbo pritožil, a jo je pritožbeno sodišče zavrnilo.

Fatin al-Mandlawi v starosti od 18 do 20 let (vir: Fria Tider)

Glavni junak zgodbe Fatin al-Mandlawi se je po zaporu brata navdušil nad terorizmom. Pri 25 letih je skozi Turčijo potoval v Sirijo in se nato pridružil Islamski državi. Vzela je ime „Umm Fidah”, kar v arabščini pomeni „obnova materinstva”. V Rakki se je poročil z islamskim teroristom iz Velike Britanije, ki je leta 2015 rodil deklico. Oče je istega leta izgubil življenje. Po nekaterih podatkih naj bi se razstrelil na bojišču.

Leta 2015 je strokovnjak za nacionalno varnost Magnus Ranstorp za program švedske televizije Kalla Fakta povedal, da je Fatin al-Mandlawi prvi pobegnil s Švedske v Sirijo, da bi se pridružil Islamski državi. Po navedbah Magnusa je bil Fatin na visokem položaju in je bil v prvi vrsti odgovoren za novačenje žensk v teroristični organizaciji.

„Fatin je bil izredno brutalen. Bil je eden najbolj zaslepljenih privržencev radialnega islama, o katerem je nešteto podob, kako pozira z orožjem ali sodeluje v usmrtitvah.”

– je pred petimi leti dejal strokovnjak za varnost.

Fatin al-Mandlawi vadi s strojnico AK-47 v Rakki v Siriji. (Vir: Fria Tider)

Ženska usmrtitvena enota Islamske države
Usmrtitve, mučenje in umore je zagrešil Fatin kot poveljnik ženskega usmrtitvenega voda Islamske države, imenovane al-Khansa (arabsko: lepota). Ta 60-70-posebna enota je bila odgovorna za izvajanje šeriatskega zakona med podrejenimi ženskami teroristične organizacije. Uporniki so bili ubiti.

Dejavnosti zbora in Fatime so bile dobro dokumentirane, saj je mlada teroristka vse poročala na svoji strani skupnosti.

Eden od njegovih znanih videoposnetkov na primer prikazuje, kako živ vžge jordanskega pilota v kletki. In na drugem odseka in nato v naročju potegne glavo vklenjenega moškega, medtem ko v arabskem vzklika: »Ojoj, nimaš več glav. Basharjeva vojska si vse zasluži! ”

Prejšnja fotografija profila Fatin al-Mandlawi na Twitterju.

Vrnitev na Švedsko
Po razpadu Islamske države je Fatima lahko pobegnila koalicijskim četam in se vrnila na Švedsko. V začetku leta 2018 je v skandinavsko državo prispela noseča. Oče otroka, ki se je od takrat rodil, je terorist ISIS, ki je trenutno v zaporu v Avstraliji. Ženska s svojim prvim otrokom ne ve, kaj se je zgodilo. Menijo, da je ostal sam v Siriji ali da je umrl.

Za razliko od njenega brata Fatima ni bila aretirana, čeprav so bile švedske oblasti seznanjene z ženskinimi dejavnostmi na Bližnjem vzhodu. Namesto kazni mu je švedska davčna agencija podelila zaščiteno osebnost. Trenutno živi v Göteborgu kot Fatosh Ibrahim.

V zadnjih mesecih so uslužbenci novinarskega portala Fria Tider od švedske davčne agencije večkrat poskušali pridobiti dokumente v zvezi s primerom, da bi ugotovili: zakaj je nekdanji borec Islamske države dobil zaščiteno identiteto? Vendar je oblast novinarjem vsakič

zavrnila dostop. Utemeljitev navaja, da bi bil
”Fatin v resni nevarnosti, če bi bil njegov spis javno objavljen.”

Državna pomoč in izsiljevanje
Namesto oblasti so Fatinovi znanci na koncu postregli o nekdanjem teroristu. Po njihovem mnenju trenutno 33-letnica od varnostne policije in socialne službe v Göteborgu mesečno prejema nekaj milijonov forintov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Poleg pomoči je Fatin zgradil tudi mrežo mladih muslimanskih deklet, katerih članice v imenu radikalnega islama izsiljujejo Švede na velikih družabnih spletnih mestih. V bistvu od žrtev zahtevajo denar, da se izognejo nekaterim „nesrečam”.

Ni še jasno, ali so žrtve te dejavnosti dejansko izpostavljene kaznivim dejanjem. Vendar se policija zaveda dejavnosti organizacije in grožnje še preiskuje.