Oldal kiválasztása

Švedska banka napoveduje, da bo gospodarstvo države v velikih težavah

Po podatkih Handelsbankna švedsko gospodarstvo kaže znake šibke rasti, stopnje brezposelnosti pa so se zvišale v primerjavi z drugimi državami članicami EU.

Glavna ekonomska analitičarka banke Christina Nyman je v sporočilu za javnost dejala, da je švedsko gospodarstvo doseglo le enoodstotno rast, kar je v primerjavi s povprečjem EU zelo šibko. V svoji analizi Nyman pričakuje, da skandinavsko gospodarstvo letos ne bo več sposobno ustvariti močnih številk, medtem ko se bo v državi povečala stopnja brezposelnosti.

Švedska je bila presenetljiva, a prej vzorčna država v zadnjih letih edina država članica EU, kjer se stopnja brezposelnosti ni znižala, ampak povečala. Švedski časnik je v poročilu dejal, da naj bi se stopnja brezposelnosti letos gibala okoli 7,2 odstotka, prihodnje leto pa bi se lahko še povečala na 7,4 odstotka.

Fotó: pixabay.com

Ekonomski analitiki pravijo, da je nemogoče zanikati, da obstaja povezava med brezposelnostjo in množičnimi migracijami. Glede na študijo, ki je bila predstavljena lanskega oktobra, je 90% priseljencev, ki so prispeli okoli velike migracijske krize leta 2015, še vedno brez dela, skoraj brez izjeme pa prejemajo državno pomoč. Po mnenju strokovnjakov se velik del te množice ne more niti ne želi vključiti v trg dela v bližnji prihodnosti.