Oldal kiválasztása

STE PREHLAĐENI IN NE MORETE SPATI? TI NASVETI LAHKO POMAGAJO

Korona virus, gripa, prehlad – kar koli že zbolite, zamašen nos je skoraj neizogiben. Spanje z izcedkom iz nosu je pogosto lahko peklensko, saj se z zamašenim nosom ne znaš uleči, se prevračaš; in eden od ključev do okrevanja je miren spanec. Pokažemo vam nekaj rešitev!

Eden najbolj neprijetnih simptomov bolezni zgornjih dihal je zamašen nos, ki je še posebej neprijeten v ležečem položaju. Prehlajeni pogosto niti ne zaspimo, ampak se samo premetavamo in vihavamo nos, povišana telesna temperatura in glavobol pa nam pogosto ne olajšata dela. Okužbe pa veliko lažje prebolimo, če smo v postelji in veliko spimo. Tukaj je nekaj nasvetov, kako lažje zaspati s kolikami.

Privoščite si vroč tuš!
Pred spanjem se pod prho umijte s toplo vodo. Hlapi pomagajo pri raztapljanju sluzi, lažje boste dihali, zato boste hitreje zaspali.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ne jemljite kakrne koli zdravila!
Nekatera zdravila za lajšanje vročine in bolečin ter zdravila za prehlad vsebujejo tudi kofein, vendar lahko tudi ekspektoransi povzročijo budnost, zato se jim pred spanjem izogibajte. Pomembno je upoštevati odmerjanje, če vzamete preveč zdravila, lahko to vpliva na vaš spanec.

Pomirite boleče grlo!
Pogosto ni zamašen nos, ampak boleče grlo tisto, kar vam ne da spati; zato si ga tik pred spanjem privoščite s čim, na primer posesajte tableto za lajšanje bolečin, grgrajte slano vodo.

Dvignite blazino!
Ta praksa je učinkovita tudi proti kašlju in zamašenim nosom; čeprav je tako vaš vrat v nenaravnem položaju. Če vzglavnik le malo privzdignete, boste lažje zaspali, saj se bo zmanjšal tudi kašelj in boste lažje zadihali. Dovolj je, da si pod glavo podložite dodatno blazino, že to zelo pomaga.

Vlažite stanovanje!
Suh zrak okrepi tako zamašen nos kot kašelj, zato je vredno spremljati vlažnost zraka in ga po potrebi vlažiti s strojčkom ali s posodo z vodo, ki jo postavite na grelec. Para ohranja sluznico grla in nosu vlažno, pomaga pri raztapljanju nabrane sluzi ter tako zmanjša bolečine in neprijetne simptome.

Pogasi vročino!
V preteklosti smo antipiretike jemali rutinsko, danes pa je stališče medicinske znanosti, da povišana telesna temperatura pomaga pri okrevanju, zato je ni nujno potrebno zniževati. Če pa ste eden tistih, ki s povišano telesno temperaturo ne morete zaspati ali pa spite površno, slabo, potem morate zvečer, pred spanjem, vsekakor vzeti antipiretik, da se lahko spočijete.