Oldal kiválasztása

Šokanten razvoj: na ukrajinski potniški prevoznik sta bili izstreljeni dve raketi

V streljanju smrti ukrajinskega letalnika je bilo ubitih 176 ljudi, izkazalo se je, da ni samo ena raketa zadela letalo.

Novi video posnetek potrjuje nove informacije, da iranska zračna obramba na ukrajinsko potniško letalo iz Teherana izstreli ne ene, temveč dve raketi. V nedavnem govoru je predsednik Hasan Rohani dejal, da je gotovo odgovornih več ljudi kot samo “pritisk na gumb”, zato je obljubil popolno preiskavo – piše Airportal.

New York Times je o obeh raketah pisal na podlagi na novo odkritih video posnetkov, ki so jih posnele varnostne kamere. Po ameriških podatkih je bilo še vedno sumljivo, da sta bila na potniškega nosilca napadna dva izstrelka, čeprav se do zdaj po videu in informacijah zdi, da gre za eno raketo, verjetno drugo.

Nove posnetke je varnostna kamera posnela na vrhu stavbe v bližini iranske raketne baze Bida Kaneha, oddaljenih 10-12 kilometrov od letališča, in jo je iranski uporabnik v torek objavil na Youtube.

Posnetki pojasnjujejo, zakaj se je odzivnik stroja ustavil nekaj sekund preden se je znana (tj. druga) raketa strmoglavila, predvidoma prejšnja je uničila opremo, preden je drugi za 23 sekund padel v stroj.

Glede na video analizo strani, Boeing 737 po izstrelitvi ni bil takoj uničen: po raketnem napadu se je vžgal, ampak se obrnil in krenil proti letališču v Teheranu, a se je kmalu zatem pojavila eksplozija in nato strmoglavila.

Fotó: pixabay.com

Časnik je citiral Amirja Ali Hajizadeha, poveljnika iranske revolucionarne zračne sile, ki pravi, da so rakete izstrelili iz raketne baze pri Bidu Kanehnu. Po nekaj dneh zavračanja je posadka priznala, da je sestrelila ukrajinsko letalnico, vendar so jo zmotili, ker so jo šteli za sovražni brezpilotni brezpilotnik. Glede na prejšnja poročila govorijo o nekakšni motnji komunikacije, vendar za zdaj ni znano.

Od takrat potekajo demonstracije, Iran je pozval k kaznovanju odgovornih, vendar so se v demonstracijah pokazali tudi vladni glasovi.

Po drugi govorici je iranska revolucionarna garda pridržala moškega, ki je na internetu objavil posnetek raketnega napada, so za MTI povedali podatki poluradne iranske tiskovne agencije FARS.