Oldal kiválasztása

Škandal! Večji muftija bere iz Kur'ana v Westminsterski opatiji

Poleg tega je bila ena od podrobnosti, da neverniki končajo v peklu. Prav zaradi tega je britanska opatija na internetu veliko kritizirala.

Izpovednik Eduard, eden zadnjih anglosaksonskih kraljev v svoji grobnici. Bil je tisti, ki je med leti 1045 in 1065 zgradil Westminstersko opatijo in bil pokopan tam, ko je bil odrešen. Škandal je povzročil zahvalo za britanski politik liberalnih demokratov Paddy Ashdown, ki je lani umrl v opatiji.

Fotó: pixabay.com

In voditelji opatije so Huseinu Kavazoviću, velikemu bosanskemu muftiju, omogočili, da je prebral podrobnosti iz Korana. Zakaj? Ker je Kavazović med vojnami, ki so vodile do razpada Jugoslavije, postal strasten podpornik muslimanov v Bosni in Hercegovini. Po navedbah islamskega odvetnika Yasserja Husseina povabilo visokega muftija nakazuje, da je že pokojni politik – skritovno – postal islamistik. Razlog za to je bil, da v islamu nikoli ne molijo za neverno duhovno odrešenje.

 

Dejansko je poglavje 16, ki ga beremo v spomin na Ashdown, za nevernike o peklu – je dejal. Opatijo so po internetu vabili na kritike. Vprašali so jih, kolikokrat so bili kristjani povabljeni na medversko bogoslužje v mošejo ali hindujščino cerkev? Tiskovni predstavnik opatije ni mogel odgovoriti.

Primer ni enkraten. Škof Gavin Ashenden, kraljevi župnik, je leta 2017 odstopil, potem ko se je pritožil nad branjem Korana v stolni cerkvi svete Marije v Glasgowu. Nato je dodal: “Branje Korana v katedralah je včasih znak vljudnosti, gostoljubnosti ali gostoljubnosti. Toda namesto tega uveljavlja učenje islama, da je bilo vstajenje prevara in da je Jezus lagal svojim privržencem in svetu. “