Oldal kiválasztása

S TA TRIKOM BO VAŠ BOŽIČNI KAKTUS POLEPŠAL ZA PRAZNIKE

Ta rastlina sploh ni občutljiva, a da zacveti za božič, zahteva malo nege. S svojimi rdečimi, rožnatimi, belimi in rumenimi cvetovi je lahko božični kaktus čudovit dodatek vaši praznični dekoraciji.

S svojimi čudovitimi, povešenimi cvetovi prevzame vsakogar srce. Ta posebna tropska rastlina zacveti ravno v času božiča – vendar le, če je primerno negovana. S temi triki pa ste lahko prepričani, da se bodo na božičnem kaktusu za praznike pojavili čudoviti cvetovi!

 

Poslušajte njegove potrebe
Ta rastlina izvira iz pragozdov Brazilije, zato ima rada vlažna, ne prevroča, svetla mesta, kjer ni neposredne sončne svetlobe. Zato je pri negi božičnega kaktusa vredno biti pozoren na to. Trpi le v prostorih s suhim zrakom, zato je vredno v dno lonca položiti velike kamenčke in jih občasno poškropiti. Čeprav se dobro razvija, ko prejme veliko svetlobe, težko prenaša žgoče sonce. In jeseni, v obdobju pred cvetenjem, ga je treba postaviti v prostor, kjer je v popolni temi 12 ur, saj se tako začne nastajanje brstov – to lahko dosežete tudi tako, da ga pokrijete s kartonsko škatlo. V tem obdobju bi morali dobiti tudi malo vode, dovolj je zalivanje vsakih 8-10 dni.

Pred cvetenjem mora počivati
Če ste redni lastnik božičnega kaktusa, ste to verjetno že preboleli, saj je treba to rastlino konec septembra izpostaviti na hladnem, cca. 15 stopinj v sobi z malo svetlobe. Tu naj bi potekal do konca novembra; zato morate božični kaktus kmalu prestaviti na njegovo končno lokacijo, da se lahko začne nastajati popki. Vendar ni vseeno, kako vse to naredite, saj je pogosto zaradi tega cvetenje zakasnjeno.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Morate paziti, ko se pojavijo brsti, previdno premaknite božični kaktus.
Foto: Pixabay.com
Z lahkoto odvrže cvetove

Idealno bi bilo, če bi se brsti na božičnem kaktusu pojavili konec novembra, vendar se takrat še vedno lahko poškoduje: v tem primeru rastlino le previdno vznemirjajte, saj bo že najmanjša sprememba povzročila odpadanje cvetov. V takšnih primerih je rastlino prepovedano obračati, prav tako morate biti previdni pri premikanju: v hladnem počivališču označite smer, iz katere pada svetloba, in jo postavite v toplejši prostor. Pomembno je, da se v topli sobi ne približate grelniku. Cvetenje traja od novembra do januarja, v tem primeru ga lahko zalivate v majhnih količinah večkrat na teden in hranite vsak teden ali dva. Tako lahko dolgo uživate v rožah.