Oldal kiválasztása

Pakistanski migrant je načrtoval politični napad

Pakistanski migrant, ki je želel storiti teroristični napad na nizozemskega politika Geerta Wildersa, je nizozemsko sodišče obsodilo na deset let zapora.

Moški pakistanskega izvora, Juneau I, so leta 2018 aretirali na haaški centralni postaji, kmalu po tem, ko je Wilderstu zagrozil z videoposnetkom, ki je bil naložen na njegovo Facebook stran, medtem ko je govoril o možnem napadu na zgradbo nizozemskega parlamenta. Motiv napada je bilo tekmovanje v risankah Mohameda, ki ga je objavila Wildersova stranka, nizozemska Stranka za protimigracijsko svobodo (PVV), ki je po Junijdžu I kršila islamski prerok.

Sodnik sojenja Jan van Steen je dejal, da bi bil, če bi mu uspel ubiti Wildersa, hud udarec za demokratično nizozemsko družbo. Načrtovano tekmovanje v risankah, ki je bilo na koncu odstopljeno iz varnostnih razlogov, je nizozemska vlada prej ocenila kot nespoštljivo in provokativno. Obsojal je tudi grožnje Wildersu in zagovarjal politikovino pravico do svobode izražanja.

Fotó: pixabay.com

Wilders- ki se nenehno sooča s smrtnimi grožnjami zaradi svojega odprtega -antiislavizma, je od leta 2004 pod stalno zaščito policije. Pred tem je islam med drugim označil za religijo nasilja, za katero je dejal, da predstavlja največjo grožnjo za Nizozemsko.