Oldal kiválasztása

OGREVANJE S KLIMO JE LAHKO TUDI NEVARNO, POKAŽEMO VAM, NA KAJ MORATE BITI POZORNI

Zaradi visokih cen komunalnih storitev vsi poskušajo prihraniti pri ogrevanju; mnogi vgradijo klimatsko napravo kot dodatno ali kot glavno ogrevanje. Kljub številnim prednostim tovrstnega ogrevanja je treba nekaj stvari dosledno upoštevati.

Postavimo ga lahko že v enem dnevu, ima nizke začetne stroške v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, stanovanje ogreva ekonomično in okolju prijazno. Ti argumenti se običajno navajajo v prid klimatiziranega ogrevanja, velika prednost pa je tudi ta, da je poraba inverterskih klimatskih naprav zelo ugodna, zato je ogrevanje v jesenskih in zimskih mesecih cenejše. Zaradi bežečih cen komunalnih storitev marsikdo razmišlja o prehodu na klimatsko ogrevanje, mnogi so to že storili – a sodobna tehnologija je zaman, če ogrevalne klime ne uporabljamo pravilno, lahko povzroči celo resne bolezni . Pokažemo vam, na kaj morate biti pozorni pri ogrevanju s klimo!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

1. Vzdrževanje se ne sme nikoli izpustiti
To je pri klimatiziranem ogrevanju najpomembnejše, saj kdor ga ne temeljito očisti, tvega resne bolezni. Če klimatsko napravo uporabljate samo za hlajenje, je dovolj, da konec pomladi pokličete mehanika, da stroj temeljito očisti. Pri klimatskih napravah za ogrevanje pa letno vzdrževanje ni dovolj: stroje je treba očistiti že pred začetkom kurilne sezone, saj se lahko v vlažnem okolju v njih razmnožujejo patogeni, kot so bakterije legionele ali nekatere vrste gliv, ki povzročajo pljučnico. Zato je treba čas in denar vedno nameniti obveznemu vzdrževanju; tudi to je vredno upoštevati, saj lahko garancija izgine, če čiščenja ne opravi strokovnjak.

2. Občasno ga je treba očistiti
Večina klimatskih naprav ima zračne filtre, ki lovijo prah, cvetni prah in škodljive snovi. Vsak teden ali dva jih je vredno vzeti ven in jih temeljito umiti pod prho; za čiščenje uporabite gobo in tekoče milo. Po izpiranju počakajte, da se posušijo, nato pa jih vstavite nazaj v napravo. Če filtra nikoli ne očistite, obstaja večja možnost alergijskih bolezni, saj te škodljive snovi stroj kroži po zraku prostora. Če boste redno skrbeli za filtre, ne bo samo zrak čist in zdrav, ampak se bo podaljšala tudi življenjska doba naprave – poleg tega bo čista klimatska naprava porabila manj, saj če bo filter prašen, bo učinkovitost zmanjšanje.

3. Bodite pozorni na suh zrak
To velja za večino načinov ogrevanja, vendar bi bilo napačno pozabiti na to, če se ogrevate s klimo, saj bo zrak zaradi neprekinjenega pretoka še vedno suh. To lahko povzroči težave z dihanjem, dehidracijo in glavobole. Ne pozabite na hidracijo, torej pijte zadostno količino tekočine – najbolje vode – in če je zrak v notranjosti zelo suh, uporabite uparjalnik, da olajšate situacijo – ali pa si priskrbite nekaj razkošnih sobnih rastlin.

4. Mora biti dobro nastavljen
Čeprav klimatske naprave samodejno vzdržujejo želeno temperaturo, z nekaj nastavitvami ne boste le rešili denarnice, ampak bo vzdušje v notranjosti prijetnejše. Marsikdo težko prenaša zvok klimatske naprave, ki kljub temu, da ni glasen, povzroča stalen hrup v ozadju, kar je lahko neprijetno. Ni pa nujno, da klima ves dan brni. Če jo nastavite na samodejni način, bo naprava vpihovala zrak glede na notranjo temperaturo – tako bo občasno utihnila, poleg tega pa boste prihranili elektriko. Pomembno je tudi, kam nastavite rezilo: poleti navzgor, med segrevanjem navzdol, saj je to najučinkovitejši način ogrevanja in najmanj moti pretok zraka. Pomembno pa je, da pred klimatsko napravo ni sedežne garniture ali postelje, saj se tam, kjer piha zrak, ni dobro zadrževati.