Oldal kiválasztása
News

Odkrilo se je, kako teroristi Islamske države prihajajo v Evropo

Španske pripadnike Islamske države, ki jim grozi napad, so aretirali in približno ducat nekdanjih vojakov teroristične organizacije, ki so prišli skozi Sredozemlje, so identificirale italijanske in francoske oblasti.

Član Organizacije za policijsko sodelovanje Evropske unije (Europol) je poročal, da je pripadnik islamistične teroristične organizacije v Španiji, aretiran v mestu Cadiz na južni obali države, propagiral grožnje španskim državnim institucijam.

Osumljenec je prek družbenega omrežja delil posnetke terorističnih dejavnosti Islamske države in spodbujal napade v Španiji. Poleg tega je na svetovni splet naložil izobraževalne video posnetke, s katerimi je izdeloval domače eksplozive in izvajal napade, ki so jih zasnovali avtomobili, noži ali drugačna sredstva.

Med pretresom njegovega domovanja so v njegovih zaseženih elektronskih napravah našli dokaze, da je zapriseženi član teroristične organizacije in storil napad.

Fotó: pixabay.com

V poročilu od konca julija do sredine septembra je agencija za mejno in obalno stražo EU Frontex poročala, da je več deset nekdanjih borcev Islamske države na padajočem ozemlju identificiralo migrante v Sredozemlje prek Italije pot. Tisti, osumljeni sodelovanja v teroristični organizaciji, so poskušali vstopiti v Evropo med ilegalnimi priseljenci.

V sodelovanju z italijanskimi, francoskimi, španskimi, maroškimi in tunizijskimi organi je bila preverjena identiteta približno 1,2 milijona ljudi, ki so v mnogih primerih ukradli ali ponarejali ponarejene osebne dokumente. Med akcijo so odprli 31 primerov in za 12 oseb je bilo ugotovljenih terorističnih povezav.