Oldal kiválasztása

NE VRŽI USEDLINE OD KAVE, NE BOSTE VERJELI ZA VSE JE DOBRO

Kjer se kava uživa vsakodnevno, nastane veliko usedlin. Ta seveda največkrat konča v smeteh, a ga je škoda zapraviti, saj ga lahko odlično izkoristiš. Pokazali vam bomo, za kaj je dober!

Vse več ljudi nabira kavno usedlino, in to ne po naključju, saj jo rastline obožujejo; in lahko ga uporabite ne le, če imate vrt, dobro je tudi za sobne rastline. Ostanek je poln hranilnih snovi, pri razgradnji v zemljo sprošča dušik, fosfor in kalij, ki jih potrebujejo tudi sobne rastline. Pomembno je, da uporabljate samo kavno usedlino, kave ne smete dajati rastlinam, saj ta ni samo odpadek, ampak vse ne prenesejo njene kislosti. Pokažemo vam, kako uporabiti kavno usedlino za živahne in lepe sobne rastline.

Zmešajte z zemljo za lončnice
Tako kot pri umetnih gnojilih, gnoju in kavni usedlini je možno predoziranje, saj lahko zaradi prevelike količine hranil korenine rastline pregorijo in rastlina čez nekaj časa odmre. Zato je vredno odpadke pred presajanjem zmešati z zemljo. Vedno upoštevajte, da je sveža zemlja za lončnice tako ali tako bogata s hranili, če je kakovostna, zato ne pretiravajte: 1 del kavne usedline zmešajte s 4 deli zemlje za lončnice, da ohranite hranilno ravnovesje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Dodajte vodi za namakanje
Kavno usedlino lahko varno daste svojim rastlinam med dvema presaditvama; najzanesljivejši način, da hranila dosežejo korenine, je, da ga zmešate z vodo iz škropilnika in zalijete v lonec. Pri tem načinu je pomembno tudi, da ga ne uporabite preveč: žličko kavne usedline raztopite v dveh litrih vode in z njo občasno zalijte sobne rastline. Pogostost, s katero je treba to ponavljati, je odvisna tudi od vrste rastline, saj nimajo vse enakih potreb po hranilih.

Natresemo ga v lonec
To je najmanj učinkovita metoda, saj manjši del ostankov pride med korenine, večji ostane na površini, čez nekaj časa pa lahko tudi splesni. Zato se v lonec ne splača dati preveč; namesto da ga prekrijete z večjim delom, ga tik pred zalivanjem razporedite v tankem, zračnem sloju po vrhu zemlje. Na ta način voda izpira koristne snovi v območje korenin.

Niso vse rastlinam všeč
Večina sobnih rastlin se odlično razvije pod vplivom obdelave kavne usedline, vendar obstajajo nekatere, ki jih ne bi smeli dajati: odporne na sušo, kaktusi in sukulente ne bi smeli dajati. Po drugi strani pa iz njega zelo lepo rastejo hortenzije, praproti, hortenzije in sobne tekačice. Pomembno je, da če rastlinam občasno dajete kavno usedlino, morate vseeno paziti na njihove prehranske potrebe, torej jim ne pozabite dati tudi hranilne raztopine!