Oldal kiválasztása
News

NE HRANITE PTIC KAR Z VSEM, SAJ BOSTE POVZROČILI OGROMNO ŠKODE

Hranjenje ptic pozimi je v mnogih pogledih zelo koristno, vendar je pomembno, s čim jih hranite. Predstavljamo nekaj živil, ki jih nikoli ne smete dati v ptičjo krmilnico.

Ljudje večinoma radi hranimo ptice in to z razlogom. To je namreč odličen način, da se ptice navadijo na naš vrt, poleti pa so lahko še kako koristne pomočnice. Številne ptice pevke se namreč hranijo s škodljivimi žuželkami. Poleg tega je pogled na krmilnico iz okna prisrčna kulisa in hkrati opazovalnica, zlasti če imate manjše otroke, saj nudi dober izobraževalni program za opazovanje in prepoznavanje ptic. S tem ko se pridejo hraniti v krmilnico, lahko spoznate veliko različnih vrst ptic. Za mnoge naše ptice je hrana v krmilnici bistvenega pomena za preživetje, zlasti ko nastopijo zmrzali. Ljudje pogosto v krmilnice dajejo hrano, ki tja nikakor ne sodi, zato lahko še kako dobri nameni privede do pogina ptic. Madžarsko ornitološko društvo je pripravilo seznam krmil, ki jih nikoli ne smete dati v krmilnico.

Kruh in drobtine

V gospodinjstvih je lahko veliko ostankov pekovskih izdelkov, vendar teh ne smete dajati v krmilnico, tudi če so posušeni; tako kot ptic pevk tudi vodnih ptic ne smete hraniti z njimi. Kruh, ki ostane v krmilnici dlje časa, lahko fermentira in povzroči želodčne in črevesne okužbe, zaradi katerih ptice ne samo zbolijo, ampak lahko tudi poginejo. Slanih prigrizkov, ki so pogosto hrustljavi, kot npr. čips tudi ne dajte svojim pticam.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Mesni izdelki

Čeprav so slanina in različne živalske maščobe še posebej priljubljeni pri pticah, ki obiskujejo naše vrtove, obstajajo tudi mesni izdelki, ki jim ptice ne smejo biti izpostavljene. Nesoljena slanina je lahko v krmilnici (ali pa jo obesite na vejo drevesa), soljena slanina pa je prepovedana; prav tako za ptice ni dobro, če jih hranite z začinjeno svinjino, strojno sušeno šunko ali klobasami.

Kaj jim lahko damo?

Vse vrste semen, kot so sončnična, pšenična semena, pinjole, orehi in lešniki (nesoljeni in nepraženi). Ptice imajo rade tudi sadje, zato jim lahko v krmilnico damo jabolka, grozdje in hruške. Kar zadeva maščobe, so lojne kroglice oz. pogače, ki jih lahko kupite v trgovinah, magnet za ptice, in na njih lahko poleg sinic, če imate srečo, grizljajo tudi dolgorepke. Poleg semen in oreščkov lahko v krmilnico date tudi nesoljeno slanino, nearomatizirano svinjsko mast, govejo mast in celo nesoljene mehke sire. Nekatere ptice so nore na surovo sesekljano meso, zato lahko v krmilnico položite piščančja jetra in srca ter celo piščančje prsi – vendar jih zavrzite, če jih ptice ne pojedo.