Oldal kiválasztása

Najdeno je bilo 22 trupel, ki obupno iščejo preživele

Iskanje preživelih zaradi turškega potresa se nadaljuje in število mrtvih se je povečalo.

Raziskave preživelih so se nadaljevale v soboto zjutraj na jugovzhodni Turčiji po velikem potresu 6,8, oblasti danes vedo za 22 smrtnih žrtev in več kot tisoč poškodovanih.

Fotó: pixabay.com

Notranje ministrstvo je v soboto zjutraj sporočilo, da je bilo doslej pod ruševinami najdenih 39 preživelih.

Prvi večji potres v petek je bil ob 20:55 po lokalnem času in je trajal 15 sekund. Njen hipocentr se je nahajal v bližini Sivrice v gorski provinci Elazig, na globini 6,75 kilometrov.

Udarne valove so občutili po vsej vzhodni Turčiji, pa tudi v veliko bolj oddaljeni provinci Corum, približno 600 kilometrov severozahodno od Sivrice. Doslej je reševanje nesreč zabeležilo 274 poledic, od tega dvanajst nad 4. Posledice trenutno vplivajo na območje premera približno 75 kilometrov in lahko trajajo do teden dni.

Večina smrti se je zgodila v provinci Elazig, nekaj pa jih je umrlo tudi v sosednji Malatiji. O poškodbah so poročali tudi iz provinc Diyarbakir, Adiyaman, Batman, Kahramanmaras in Sanliurfa.

Več turških ministrov je odpotovalo v Sivric. Minister za okolje in prostor Murat Kurum je poročal, da se je v Sivricah in 25 doganskih vaseh v provinci Malatya podrlo pet hiš. Notranji minister Süleyman Soylu je dejal, da v provinci Malatya, medtem ko je bilo v Elazigu okoli 30 ljudi ujetih pod ruševinami, reševanje še poteka. V bližnjih vaseh so propadale ilovice.

V vasi v provinci Elazig je noseča ženska preživela 12 ur pod ruševinami in rešili 14 poškodovanih iz štirinadstropnega kondominija.

Prebivalci območja so v strahu pred velikim potresom zbežali na ulico. Zaostrilo jih je dejstvo, da se je potres zgodil ponoči, termometer v zori pa je pokazal minus 7-12 stopinj. Kljub temu zaščita pred nesrečami poziva ljudi, da se pod nobenim pogojem ne vračajo v poškodovane zgradbe in ne ovirajo gibanja reševalnih vozil. V Elazigu so se mnogi zadrževali v športnih objektih in konferenčnih dvoranah. Drugi so prižgali požare na trgih, v parkih ali na svojih vrtovih, da ne bi zmrznili.

Turške enote rdečega polmeseca in nesreče so bile razporejene iz skoraj celotne države na območje, ki ga je prizadelo potres. Reševalci so prenesli na tisoče šotorov in radiatorjev, več deset tisoč postelj in odej ter razdelili hrano in čaj.