Oldal kiválasztása

Na atlantskem otoku se zbere rekordno število modrih kitov

Od prepovedi komercialnega kitolova se na otoku Južna Džordžija v Atlantiku v zadnjih tednih ni zbralo toliko kitov kot v zadnjih tednih.

Raziskovalci z britanske antarktične raziskave (British Antarctic Survey, BAS) in univerze v Aucklandu so v 23 dneh prešteli 55 osebkov v sedanjem britanskem epicentru kitolova – piše BBC-jev novičarski portal.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

“Glede na to, da so modre kite opazili le dvakrat v vodah Južne Gruzije v 40-50 letih, od leta 2007 pa so poročali le o še nekaj osamljenih primerih, ki se v enem letu praktično povečajo z nič na 55, to je neverjetno” – je komentiral Trevor Branch, glavni študent kampusa v Seattlu z univerze Washington.

Raziskovalci so razlikovali vrste kitov po videzu in petju ter med drugim uspeli pridobiti vzorce nekaterih živali, ki lahko pomagajo oceniti zdravje kitov.

Modra kita je največje telo, ki je kdajkoli živela na planetu, znotraj nje pa je bila največja Antarktična podvrsta z dolžino telesa več kot 30 metrov. Zadnja uradna ocena je bila narejena leta 1997, ko je bilo v Južnem oceanu 2280 modrih kitov.
Naslednja ocena, ki jo pričakujemo do konca leta 2021, bi morala kazati na nadaljnjo rast, kar je dobra priložnost, ki temelji na izkušnjah v Južni Gruziji.