Oldal kiválasztása

Morda bo humanitarna katastrofa za migrante v Bosni

Na tisoče migrantov čaka, da se bodo odpravili na pot v zahodno Evropo, blizu hrvaške meje. Bosanski sprejemni centri so tako preobremenjeni, da so mnogi prisiljeni preživeti noč pod odprtim nebom.

Levi liberalni mediji bi radi pokopali migracijsko krizo in se namesto tega osredotočili na vprašanje podnebnih sprememb. Toda težava je v tem, da več deset tisoč ljudi, ki bežijo pred sirijskimi zračnimi napadi, trči na turško mejo, da bi poiskali zatočišče v varni sosednji državi. Zaradi tega so se migracijski pritiski na Grčijo povečali, število nastanitvenih centrov na grških otokih je dvakrat večje od števila prostih mest. Večina se ne ustavi v Grčiji, ampak nadaljuje po tako imenovani balkanski poti v Zahodno Evropo.

Trenutno je Bosna in Hercegovina migracijsko središče, v bližini hrvaške meje živi približno 7000 ilegalnih priseljencev. Upajo, da bodo prej ali slej na zahod lahko pobegnili brez uradnih dokumentov. Številni natakarji se pritožujejo, da je bosanska policija svoje sodelavce prisilno prepeljala do Vučjaka, kjer so jih postavili v šotorski tabor, postavljen na tistem, ki je že dolgo odlagališče. Drugi očitajo, da se bosanska vlada skoraj ne zaveda katastrofalnih razmer v njihovi državi.

Fotó: pixabay.com

Ilegalni priseljenci kličejo drug drugega samo “igro” za boj. Pravila igre so preprosta: ali pridete v Avstrijo, Italijo, Nemčijo in v kratkem vložite prošnjo za azil, ali pa vam ne uspe, vas pretepejo in vrnete na začetno polje. 21-letni pakistanski migrant je dejal, da je skupaj s svojimi 12 spremljevalci nekoč potoval v Slovenijo, kjer jih je ujela policija in izročila hrvaškim oblastem. Tam so jih dobro pretepli in se vrnili v Bihač. Kljub temu mladenič to vidi kot edino izvedljivo pot in kmalu spet začne prestopiti mejo sam s seboj. Mimogrede, večina ljudi prihaja v Bihak s tihotapci, toda od tu se morajo zaradi stroge kontrole sami upravljati.

Jasno je, da se bo, ko se bo število nezakonitih priseljencev v Grčiji povečevalo, tako kmalu pojavilo tudi problem v Bosni. In strokovnjaki se bojijo, da bo kmalu prišla zima in posledično hladno vreme bo povzročilo humanitarno katastrofo na Balkanu.