Oldal kiválasztása
News

Mnogi so v Iranu protestirali zaradi sestreljenja ukrajinskega letala

Že pozno v soboto so v različnih delih Teherana izbruhnili shodi, ki so se začeli zjutraj po tem, ko je Iran sporočil, da je revolucionarni elitist po pomoti sestrelil ukrajinsko letalnico s 176 ljudmi na krovu.

Protestniki so kritizirali najvišje dostojanstvenike države in izzivali njeno vodstvo dneve, ko so v sredo zjutraj zanikali streljanje ukrajinskega letala. Manjše demonstracije so bile v dveh manjših mestih v bližini Teherana.

V družabnih medijih je na tisoče Irancev postavilo prazna črna ozadja na svojo stran v znak žalosti in protesta proti vladi – poročata IRNA in Isna. Večina potnikov na ukrajinskem letalu so bili Iranci in Kanadčani.

Fotó: pixabay.com

Ene sobotne demonstracije se je udeležil Robert Macaire, britanski veleposlanik v Teheranu, ki so ga iranske oblasti menda pridržale približno eno uro in pol. Britanski zunanji minister Dominic Raab je v Londonu protestiral zaradi obtožb o grobi kršitvi mednarodnega prava v Teheranu.

Veleposlanik je v nedeljo zanikal udeležbo na demonstracijah.

„Lahko potrdim, da se nisem udeležil nobenih demonstracij” – je zapisal Robert Macaire na spletnem portalu mikroblogij Twitter. „Šel sem v prid v spomin na žrtve streljanja ukrajinske letalske družbe MAU, pet minut po tem, ko so nekateri začeli prepevati gesla” -je dejal.