Oldal kiválasztása

Mati in otrok sta gorela v peklenskem ognju, izbruhnili so nemiri

Izgredi so izbruhnili med migranti v sprejemnem taboru v lezbiji Moria. Stanovalci se pritožujejo, da je požar izbruhnil zaradi slabih razmer, zaradi katerih sta umrla tako mati kot otrok.

Pred tem je poročal, da je grški otoki iz Turčije dolga leta prihajal dotlej brez primere selitvenega vala. Posledično v taborišču Moria spet živi veliko več migrantov, kot je na voljo krajev. Po uradnih podatkih septembra je bilo v lezbičnem centru registriranih 13.000 migrantov, na voljo pa je le 3.000 mest. V prenatrpanem sprejemnem centru je v nedeljo izbruhnil požar, ki je povzročil smrt matere in otroka, vendar oblasti ne izključujejo možnosti, da bi človeške posmrtne ostanke kmalu odkrili.

Potem ko so plameni ugasnili, so med tistimi, ki so tam živeli, izbruhnili nemiri. Policija je morala uporabljati solzivec proti večinoma sirijskim priseljencem, da je držala dogajanje pod nadzorom.

Po navedbah grške vlade so bile razmere tako napete, da so na okrepitev na otok poslali vojaški helikopter. Govorili so, da so migranti povzročili požar zaradi slabih razmer v kampu, mnogi pa so bili ogorčeni, ker so gasilci potrebovali več kot 20 minut, da so prispeli. Nujno stanje na grških otokih ponazarja sredi septembra napoved, da je direktor lezbijskega tabora tri leta odstopil. V sprejemnem centru so redni nemiri, saj mladi migranti brez spremstva zahtevajo, da jih prepeljejo z ladjo na celino, od koder se lažje odpravijo v zahodno Evropo.

Fotó: pixabay.com

Nekateri sumijo, da je začetek trenutnega požara tudi delo mladih migrantov, ki se želijo boriti proti uničenju svojega prebivališča, da bi jih prepeljali v notranjo Grčijo.