Oldal kiválasztása

Madžarski skladatelj, ki živi na Kitajskem, je poročal o šokantnih razmerah

Po besedah madžarskega moža bolniki čakajo na uro, vendar morajo še vedno domov brez zdravil.

Tragične razmere vladajo v Wuhanu, glavnem mestu kitajskega koronavirusa. Madžarski moški, ki živi tam, je rekel, da bolni čakajo v dolgih, gnečah v čakalnih vrstah pred bolnišničnimi vrati. Velikokrat počakajo 6-8 ur, čeprav so zaloge zdravil zmanjkale pred dnevi. Nekateri obupajo in brez zdravniškega pregleda odidejo domov.

“Na vhodu v bolnišnice vlada velika panika. Večina vročinskih, okuženih bolnikov na mrazu čaka na jok, vendar mnogi trpijo zaradi pljučnice in imajo težave z dihanjem” – je za Blikk povedal skladatelj Zoltán Keresztes. “Ljudje ne morejo verjeti, da se jim to lahko zgodi; takšne video posnetke pogosto vidimo v kitajskih družbenih medijih (WeChat), vendar jih organi običajno izbrišejo v nekaj minutah” – je dodal.

Fotó: pixabay.com

Ministrstvo za zunanje zadeve je do petka ali sobote stopilo v stik z Zoltánom Keresztesom in njegovimi sedmimi drugimi madžarskimi kolegi v Wuhanu, da bi jih pripeljali z letalom s Kitajske. Res je, da morajo biti v karanteni dva tedna po pristanku.

“Rekel sem, da ne. Z ženo živim že pet let, njena družina je moja, ne morem jih pustiti tukaj” – je pojasnil skladatelj. „Mimogrede imam doma hrepenenje in v zadnjih letih sem zaradi svojega dela doma preživel le dan ali dva. Delam kot glasbeni direktor v ogromni gledališki predstavi in samo jaz lahko vodim predstavo. Nimam namestnika. Čeprav še ni znano, kako dolgo bomo nastopali, upam, da se slej ko prej vse vrne v normalno stanje” – je dejal.