Oldal kiválasztása
News

Lani je bilo na Švedskem 257 bombnih napadov

Leta 2019 so švedske oblasti po vsej državi zabeležile 257 kaznivih dejanj. Kljub presenetljivo visoki številki pa je bilo o takih primerih le sedem sodnih odločb.

Po podatkih švedske organizacije za preprečevanje kriminala je bilo lani na Švedskem 59 odstotkov več bombnih napadov. Trpinčenje 257, ki je miniralo, je šokiralo tudi najbolj znane strokovnjake. O inerciji oblasti ponazarja dejstvo, da je bilo lani glede uporabe eksploziva izrečenih skupno sedem sodnih odločb. Po mnenju strokovnjakov je stopnja obsodbe storilcev kaznivih dejanj tako nizka, ker je postopek dokazovanja zelo težaven. Med eksplozijami se objektivni dokazi izgubijo.

V najpogostejših primerih obstaja stranka, ki poskuša rešiti konflikt z eksplozivnim atentatom. Potem je tu še moški, ki gradi bombo, in tretji človek, ki izvrši atentat. Vendar tudi prebijanje niti ni enostavno, saj se osumljenci bolj bojijo maščevanja svojih ravnateljev kot sodstva. Zato je skoraj gotovo, da storilci med seboj ne pljuvajo.

Fotó: pixabay.com

Sicer pa policija domneva, da kriminalne tolpe ne naredijo eksplozije, da bi ubili ljude – v večini primerov – gre za opozorilne znake ali ustrahovanje. Izkušnje so pokazale, da so napadi ročne bombe najpogostejši, saj so razmeroma poceni in do njih zlahka dostopajo člani kriminalnih tolp.