Oldal kiválasztása

LAHKO BODO EVAKUIRANI SAMO ZARADI NAPADOV RUSKIH ČETA

Izdelani so bili načrti za izredne razmere za evakuacijo ukrajinske prestolnice.

V Kijevu so se začeli pripravljati na prej nepredstavljivo možnost: popoln izpad električne energije, ki bi zahteval evakuacijo približno treh milijonov preostalih prebivalcev mesta. Po poročanju New York Timesa so na trnih, saj je 40 odstotkov ukrajinskih energetskih objektov uničenih ali hudo poškodovanih, inženirji pa nimajo potrebnega orodja za popravilo tehničnih napak, ki so jih povzročile bombardirane elektrarne.

Ruske sile nenehno napadajo kritično energetsko infrastrukturo. Vse to je uradnike prisililo k razmišljanju o možnosti, da zaradi nadaljnje škode ne bodo mogli zagotavljati osnovnih storitev: brez elektrike bi v trimilijonski metropoli zmanjkalo kanalizacije, vode in vseh drugih storitev, zato bi bili prisiljeni evakuirati celotno prestolnico.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Če bo Rusija nadaljevala s temi napadi, lahko izgubimo celoten elektroenergetski sistem
Roman Tkaczuk, varnostni direktor kijevske občine – je priznal.

Uradnikom v prestolnici so povedali, da morajo sporočiti vsaj 12 ur, če je omrežje na robu kritične okvare. Ko bo ta točka dosežena, bodo ljudje obveščeni in naročeno, naj zapustijo Kijev.

Ukrajinski minister za energijo je rusko taktiko označil za neusmiljeno.

Napade so vodili ljudje, ki so dobro poznali energetske sisteme in so bili oboroženi z resničnim strokovnim znanjem
– je poudaril Herman Haluschenko, ki je dejal, da so ruski napadi uničili vsaj polovico ukrajinskih toplotnih zmogljivosti.

Seveda pa tudi Ukrajinci ne sedijo križem rok, udarili so po jezu Nova Kahovka, ki Krim oskrbuje z vodo. Mesto v južni Ukrajini je na začetku vojne prišlo pod ruski nadzor, njegova posest je ključnega pomena, a če ne bo pitne vode, se bodo okupatorji prej ali slej prisiljeni odreči temu območju. Ruska tiskovna agencija RIA Novosti je še poročala, da je v okupiranem Herzonu prekinjena dobava elektrike.