Oldal kiválasztása

Koronavirus: Češka je začela preverjati potnike, ki vstopajo v državo

Češka je v nedeljo začela preverjati potnike, ki prihajajo na praško letališče zaradi znakov okužbe s koronavirusom - je na svojem Facebook profilu povedal češki premier Andrej Babiš.

Po besedah predsednika vlade so zdravniki, zdravstveni delavci in gasilci na letališču Václav Havel v Pragi poklicani, da po potrebi zagotovijo pomoč.

Na letališču imajo potniki zdaj dostop do informacij, ki jim povedo, kako ravnati, ko se slabo počutijo, in najprej preverijo simptome kronskega virusa – piše Babis.

Do zdaj ni bil potreben noben poseg, vendar je scenarij pripravljen. „Če se človek sumi, da ima na krovu simptome, bo letališče takoj sprožilo načrt za izredne razmere” – je dejal premier.

Vsi primeri se takoj preiskujejo, osumljenec pa je v karanteni – je dodal.

Natančnejše in podrobnejše informacije o tem vprašanju je na tiskovni konferenci v nedeljo popoldne podal minister za zdravje Adam Vojtech. Minister je poudaril, da gre za preventivni ukrep, zato doslej še ni bila pripravljena nobena varnostna knjiga, saj je zdaj glavni cilj ozaveščanje potnikov, ki prihajajo na Češko, kaj storiti v primeru sumljivih simptomov. Pregledi potnikov so naključni in niso splošni.

Adam Vojtech je povedal, da sta dve osebi že v nedeljo zaprosili za preiskavo, vendar za zdaj koronavirusa ni našel noben zdravnik.

Češka se s koronavirusom doslej ni pojavila, vendar se češki državljan v Danangu v Vietnamu zdravi zaradi koronavirusnih simptomov. Po ministrovem mnenju je bila njegova preiskava neuspešna. Adam Vojtech pravi, da je na infekcijskih oddelkih bolnišnic na Češkem pripravljena pripravljenost.

„Razmere nikakor ne podcenjujemo, higieniki intenzivno delajo” – je minister zapisal na spletnem portalu za mikroblogijo na Twitterju.

„Ni razloga za skrb”- je minister dejal tudi novinarjem. Dodal je, da so bili ukrepi, ki jih je sprejela Češka, v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

„Pripravljeni smo. Naučili smo se iz epidemije SARS pred 17 leti” -je za iDnes povedala nacionalna zdravnica Eva Gottwaldová. Opozoril je, da ni razloga za paniko.

Fotó: pixabay.com

Časnik Právo je v soboto poročal, da so poleg civilne zdravstvene mreže pripravljeni tudi vojaški zdravstveni delavci na morebiten pojav koronavirusa. Vojska -ima specializirano bolnišnico za nalezljive bolezni v Techonínu – na severovzhodu Prage na vznožju Orlické hory. Tiskovna predstavnica Generalštaba češke vojske Magdalena Dvoráková je dejala, da bo bolnišnica po potrebi v celoti delovala v 12 urah.