Oldal kiválasztása

Kijev: Težka pogajanja z Iranom o dostavi črnih skrinjic

Pogovori med Kijevom in Teheranom o predaji ukrajinskih potniških škatel ukradenih ukrajinskih potnikov v Iranu se nadaljujejo, vendar so pogovori „težki in napeti"- je dejal Oleksiy Danyilov, ukrajinski svet za nacionalno varnost in obrambo (RNBO).

„Pomanjkanje informacij, manipulacija s temo in razširjanje nenadzorovanih informacij lahko znatno zapletejo pogajalski postopek in negativno vplivajo na njegovo učinkovitost” -je uradnik opozoril v izjavi tiskovne službe Varnostnega sveta.

Ukrajinski in tuji tisk je pozval, naj razvije uravnoteženo in odgovorno stališče do dostave črnih skrinj v Ukrajino.

„Pozivam medije, naj uporabijo uradne informacije ukrajinskih oblasti o vprašanju vrnitve črnih skrinjic, ki jih bodo oblasti dale na razpolago v skladu z dogovori z iransko stranjo” -je dejal Danjilov.

Hassan Rezaifar, direktor preiskave nesreč pri iranski organizaciji civilnega letalstva- je v nedeljo dejal -da Iran v nasprotju s prejšnjimi novicami še ne predava črnih polj Ukrajini za snemanje podatkov o poletih in pogovorov v pilotski kabini, odprite in preberite podatke o njih sami.

Fotó: pixabay.com

„Če to ne bo uspelo, bosta Ukrajini in Franciji zastavili možnost, vendar še ni sprejeta odločitev o pošiljanju v drugo državo” -je še dodal poročilo poročila iranske državne tiskovne agencije IRNA.

Kijev je Iran večkrat prosil za izročitev črnih skrinjic, kar kaže, da v Kijevu obstaja poseben laboratorij, kot je Francija, ki lahko odpre močno poškodovane snemalnike podatkov.

Ukrajinski polet MAU iz Teherana v Kijev se je zrušil 8. januarja kmalu po vzletu. V tragediji je življenje izgubilo 176 ljudi, med njimi tudi 9 ukrajinskih osebja na letalu. Bila sta dva potnika ukrajinske narodnosti, ostali pa državljani šestih držav: Iranci, Kanadci, Švedi, Afganistanci, Nemci in Britanci.

Po večdnevnem zanikanju je Iran 11. januarja končno priznal, da je njegova zračna obramba pomotoma sestrelila letalsko letalo Boeing 737.