Oldal kiválasztása

Kaj bi se lahko zgodilo? Emmanuela Macrona so nenadoma naveličali migranti

Čeprav je več kot polovica mandata Emmanuela Macrona še vedno neporavnana, se zdi, da se francoski predsednik vrti na naslednjih volitvah. Po porazu na evropskih volitvah v maju želi Macron do zdaj zaostriti svojo politiko blagega priseljevanja.

Emmanuel Macron je ta teden v stranki orisal svojo politiko v drugi polovici mandata. Verjetno je trezen poraz na majskih evropskih volitvah prispeval tudi k ugotovitvi francoskega predsednika, da mora zaostriti svojo migracijsko politiko. Francoski šef države je dejal, da bo še naprej dajala prednost vprašanjem ekološke in pokojninske reforme, vendar si njegova vlada ne more privoščiti, da bi se vključila v vprašanja priseljevanja in varnosti, ki izhajajo iz migracijskih težav.

Francoski predsednik Emmanuel Macron

Število migrantov, ki prispejo v Evropo, ni bilo tako majhno kot lani, na Madžarskem pa se je število prosilcev za azil kljub temu povečalo.

Fotó: pixabay.com

-Macron je dejal pred več kot dvesto člani. Leta 2018 je 123 tisoč priseljencev zaprosilo za azil pri francoskih organih, kar je skoraj 22 odstotkov več kot prejšnje leto. To je še toliko bolj šokantno, ker je bilo pred dvema letoma 17-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2016.

Če povem najmanj, želi francoski predsednik še posebej zajeziti afganistanske priseljence, ki so lani vložili največ prošenj s svojimi 6000. Poleg tega francoske oblasti zaprosilo za azil Afganistancev v 80 odstotkih. Na sestanku s parlamentarci ni bil prisoten noben novinar, Le Monde pa je navajal več neimenovanih virov.

Francoski časnik je tudi poročal, da je tega dne 15 članov levega krila stranke Macron izdalo izjavo, da se jasno ločuje od predsednika, in pozval k humani rešitvi migracijskega vprašanja ter posvaril pred gradnjo histerije.