Oldal kiválasztása

JOE BIDEN TRDI, DA JE GOVORIL Z NEKOM, KI JE UMRL, PREDEN SE JE RODIL

Glede na to je ameriški predsednik ali popotnik skozi čas ali pa je za vedno izgubil stik z realnostjo.

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek obiskal Florido, da bi promoviral lokalne demokratske predstavnike kandidatov v kampanji za kongresne volitve 8. novembra. Ameriški predsednik je imel na prvi postaji svoje turneje – v mestu Hallandale Beach – pred več tisoč ljudmi obsežen govor, v katerem se je dotaknil ustavne zaščite pravice do splava, dviga cen energentov. , inflacijska kriza in farmacevtski lobi.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Joe Biden nagovarja svoje podpornike na plaži Hallandale
Kot je v navadi, 79 letni premier ni uspel brez jecljanja povedati, kar bi želel. Tokrat pa ni bil samo zmeden v govoru, ampak je formuliral dejansko neresnične, lahko bi rekli fizično nemogoče izjave. Serijo je začel z besedami, da je, ko je govoril o svojih prizadevanjih za zmanjšanje zdravstvenih stroškov Američanov, povedal, da je pred kratkim govoril z izumiteljem insulina – poroča New York Post.

Insulin je izumil človek, ki ga ni patentiral, ker je želel, da bi bil dostopen vsem. Pravkar sem govoril z njim, v redu?
– je rekel Biden, edina težava pa je bila, da so odkritelji insulina umrli, preden se je on rodil.

Dr. Frederick Banting in profesor John James Richard Macleod sta leta 1923 prejela Nobelovo nagrado za medicino za odkritje insulina. Banting je umrl leta 1941, Macleod pa leta 1935. Biden se je rodil leta 1942. Mimogrede, znanstveniki so resnično zavrnili patentiranje insulina, češ da bi bilo neetično.

Po inzulinski izjavi je ameriški predsednik podal še dve dejansko neresnični izjavi. Sprva se je zalotil, da je v svetu inflacija zaradi vojne v Iraku, kar je pozneje popravil, a dodal, da veliko razmišlja o Iraku, ker je tam na napotitvi umrl njegov prvorojeni sin. Resničnost pa je po drugi strani taka, da je Beau Biden dejansko služil v Iraku med letoma 2008 in 2009, a je umrl zaradi možganskega tumorja v ameriški bolnišnici veliko pozneje, leta 2015.

Del resnice je, da so po mnenju Bidna toksini iz odpadkov, sežganih v vojaških objektih v Iraku, morda močno prispevali k raku njegovega sina. V zvezi s tem je Biden avgusta podpisal zakonodajo, ki bo razširila zvezno zdravstveno oskrbo za milijone veteranov, ki so služili v vojaških bazah, izpostavljenih strupenim hlapom.